Bij a.s.r. hebben we bijzondere aandacht voor mens, milieu en maatschappij. Het zit verankerd in ons DNA en dus ook in ons beleggingsbeleid. Strategische innovatie en digitalisatie is daarbij essentieel. Daarom heeft a.s.r. samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) op 1 juli 2023 een ESG-onderzoekscentrum opgericht: Research Centre for Sustainable Investments & Insurance (RCSII).
ESG-data, analyse en AI
De hoeveelheid ESG-data neemt met het stijgende belang van ESG als wereldwijd thema, dagelijks toe. Bedrijven moeten (steeds meer) ESG-data aanleveren, maar mogen hier vaak nog grotendeels zelf invulling aan geven op inhoud en vorm. Dit staat een gedegen ESG-analyse of -vergelijking in de weg. Artificial Intelligence (AI) is een opkomende trend die kan worden gebruikt om grote hoeveelheden, ongestructureerde (tekstuele) data te analyseren. De UvA heeft een goede reputatie op het gebied van AI en heeft al met meerdere financiële instellingen samengewerkt. Reden om de handen ineen te slaan. In het RCSII brengen a.s.r en de UvA hun kennis en ervaring samen om te onderzoeken hoe, onder andere met behulp van AI, ESG-data beter en makkelijker kan worden geanalyseerd. Zo kan bijvoorbeeld impact worden gemeten en greenwashing worden opgespoord.
Het onderzoek
In een tijdsbestek van 6 jaar worden er in het RCSII drie onderzoekslijnen aangehouden met elk 2 afzonderlijke onderwerpen:
- Kwantificeren van ESG-risico’s in:
- Vastgoed en hypotheken
- Verzekeringen en financiële portefeuilles
2. De impact van ‘impact investeren’:
- Kwantificeren van de impact van investeringen met AI
- Identificeren hoe klanten reageren op diverse ESG-meetinstrumenten
3. Scores op klimaatdoelstellingen en greenwashing:
- De mate waarin bedrijven in lijn zijn met de SDG’s en klimaat- en biodiversiteitactieplannen
- Opsporen van greenwashing
De onderzoekslijnen starten niet alle drie tegelijk. Op dit moment (medio 2024) is het onderzoek naar ESG- risico’s op vastgoed en hypotheken, het kwantificeren van de impact van investeringen met AI en het opsporen van greenwashing begonnen. De overige onderzoekslijnen volgen de komende jaren. Uiterlijk mei 2025 wordt het laatste onderzoek gestart.
Aan het onderzoek werken vanuit de UvA 3 promovendi en 3 post-doctorale onderzoekers mee, samen met hun begeleiders. Het totale onderzoek moet uiteindelijk leiden tot innovatieve technieken voor het digitaliseren van ESG-data, het efficiënt analyseren van relevante ESG-data en schaalbaarheid van beide.
Samen naar een duurzamere wereld
Met de onderzoeksresultaten willen wij niet alleen onze ESG-positie versterken en onszelf minder afhankelijk maken van derde partijen voor ESG-inzichten en -trends. We willen ook de maatschappij en de financiële sector als geheel verder brengen op het gebied van ESG met deze publiek private samenwerking. Zo zetten we samen weer een stap richting een duurzamere wereld.
Lees meer over RCSII en de verschillende onderzoeksonderwerpen