Marktupdate oktober 2023

06 november 2023 | 1 min. leestijd

57552_1123-marktupdate-oktober-2023-1.png (1)

Marktupdate oktober 2023

Oktober was een duidelijke ‘risk-off’ maand voor beleggers, met negatieve rendementen op aandelen en beursgenoteerd vastgoed. Lange rentes daalden, waarmee obligaties wel positief rendeerden. September was al een slechte maand voor aandelenbeurzen, maar oktober deed daar nog eens een flinke schep bovenop. Een belangrijk verschil was wel, dat waar aandelenkoersen in september vooral daalden op hogere rentes, dit in oktober in ieder geval niet het probleem was.

Download

Oktober 2023: negatieve rendementen op aandelen en beursgenoteerd vastgoed

Lange rentes daalden in oktober juist, waardoor obligatiebeleggers wel positieve rendementen behaalden. De belangrijkste reden voor het slechte aandelensentiment in oktober (en het relatief gunstige sentiment op obligatiemarkten) lijkt gelegen in een combinatie van matige macro-economische cijfers (vooral in Europa en China) en sterk verhoogd politiek risico, vooral als gevolg van de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober en de daaropvolgende tegenaanval van Israël. Lees de hele update via de downloadknop hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op