Augustus 2021: hogere rentes, hogere aandelenkoersen

Augustus 2021: hogere rentes, hogere aandelenkoersen

03 september 2021 | 2 min. leestijd

Augustus 2021 leverde een draai op in het rentebeeld: voor het eerst sinds april stegen lange rentes weer. Overigens had dit geen effect op aandelenbeurzen, die stegen ‘gewoon’ verder door.

Na relatief sterke rentestijgingen in de eerste maanden van 2021, waren lange rentes vanaf mei weer licht gedaald. In augustus draaide het rentebeeld weer terug naar hogere rentes. Per saldo staan rentes op de meeste Europese staatsobligaties hoger dan aan het begin van het jaar. Dit is terug te zien in de rendementen op staatsobligaties. Die waren negatief in augustus en ook negatief over 2021 tot nu toe. Voor bedrijfsobligaties is het beeld meer gemengd. Hogere rentes zijn nadelig voor de rendementen op bedrijfsobligaties, maar mede dankzij het aankoopbeleid van de ECB en het ‘risk on’-sentiment onder beleggers presteren bedrijfsobligaties wel beter dan staatsobligaties. Dat geldt des te meer voor de meer risicovolle ‘high yield’-bedrijfsobligaties. Deze presteerden zowel in augustus als over heel 2021 tot nu toe beter dan ‘investment grade’-bedrijfsobligaties.

In augustus draaide het rentebeeld weer terug naar hogere rentes.

Iwan Peters Senior beleggingsstrateeg

Aandelenbeurzen presteerden in augustus dan weer beter dan bedrijfsobligaties, en dat geldt ook voor heel 2021 tot nu toe. Op regio-niveau waren Aziatische aandelen en opkomende markten in de eerste zeven maanden het minst in trek, maar in augustus bleven vooral Europese aandelen licht achter, met een rendement van 2,0% voor de MSCI Europe-index in augustus. De rendementsverschillen tussen de andere regio’s waren zeer beperkt, met gemiddelde maandrendementen van rond 3% voor alle aandelenregio’s buiten Europa. Over het afgelopen jaar gemeten zijn aandelenbeurzen in Europa en de VS met ruim 30% gestegen, terwijl de koerswinsten op Aziatische aandelen en opkomende markten ‘beperkt’ zijn gebleven tot nog altijd rond 20%.

Tenslotte presteerde Europees beursgenoteerd vastgoed in augustus met een rendement van 1,8% redelijk in lijn met de brede Europese aandelenmarkt. Over de afgelopen 12 maanden gemeten blijft het rendement op Europees beursgenoteerd vastgoed met ca. 22% wel achter bij Europese aandelen.

Lees de hele update in de download hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op