Duurzaam beleggingsbeleid

Verantwoord en duurzaam investeren

Wij beleggen verantwoord, veilig en duurzaam zonder de beleggingsopbrengsten uit het oog te verliezen. Alle beleggingen worden gecontroleerd op de ESG-criteria op basis van het a.s.r. SRI-beleid (Socially Responsible Investment). Landen en bedrijven die hier niet aan voldoen, sluiten we uit. Dankzij dit beleggingsbeleid hebben we sinds 2007 grote stappen gezet. Zo ging er een streep door bedrijven die schuldig waren aan kinderarbeid of die investeren in de wapen- en tabaksindustrie. Sindsdien gaan we alleen nog maar in zee met bedrijven die bijdragen aan een duurzame maatschappij. En dankzij onze beleggingen daalt de CO2-uitstoot. Dat is nog eens een goed rendement. 

Ethische afwegingen

Al in 2007 heeft a.s.r. de keuze gemaakt niet meer te investeren in wapens, de tabaksindustrie en in kinderarbeid. Dit beleid is in de jaren daarna verder aangescherpt en wordt jaarlijks, of zo vaak als nodig, herzien. Ons beleggingsbeleid is gericht op duurzaam en verantwoord beleggen en op beleggen met impact. We investeren altijd met het oog op morgen en op een maatschappelijk verantwoorde manier. De dilemma’s waar wij tegenaan lopen bij die keuzes bespreken we met een ethicus die in ons bedrijf werkt en samen met ons vanuit verschillende invalshoeken naar een dilemma kijkt. Uiteindelijk maken we een afweging die bij ons bedrijf past.

Wapens

In een recente commercial van a.s.r. worden voorbeelden van beleggingen en uitsluitingen binnen ons beleggingsbeleid getoond. Een van de uitsluitingen die te zien is, is de wapenindustrie. Het beeld kan gemengde gevoelens oproepen, daarom lichten wij ons wapenbeleid hieronder extra toe.

Het is als belegger onmogelijk gebleken om ervoor te zorgen dat beleggingsproducten zoals wapens alleen worden gebruikt voor positieve doeleinden, zoals het beschermen van vrijheid en democratie. Daarom willen we geen wapens in onze duurzame beleggingsportefeuille. Dit neemt niet weg dat we begrijpen dat de Nederlandse overheid investeert in wapens voor defensie. Het past bij het mandaat en de verplichtingen die Nederland heeft als NAVO-lid. Omdat een wapen op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd, laten we duidelijk zien in welke bedrijven wij niet beleggen.

Hieronder kun je de meest recente lijst van uitgesloten bedrijven downloaden.