Plastic not so fantastic

Plastic not so fantastic

03 oktober 2024 | 2 min. leestijd

Plastic vervuilt de natuur permanent en de gevolgen voor onze gezondheid worden steeds duidelijker. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam[1] onthulde dat microplastics zelfs in ons bloed terechtkomen. De concentratie van microplastics in het milieu en de lucht neemt snel toe, wat betekent dat we plastic eten, drinken en inademen. Wij  zijn onder andere actief op het thema plasticdoor een innovatieve samenwerking met Plastic Soup Foundation en duurzaamheidsconsultant Earth Action.

Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation neemt van 25 november tot 1 december deel aan de vijfde onderhandelingsronde van het Global Plastics Treaty in Busan, Zuid-Korea. Dit door de VN geïnitieerde verdrag, dat in 2022 van start ging, heeft tot doel een wereldwijd juridisch bindend akkoord te bereiken om plasticvervuiling te bestrijden. Hoewel de onderhandelingen veelbelovend zijn, blijven er uitdagingen bestaan, vooral wat betreft de omvang en strengheid van de maatregelen. Het verdrag wordt naar verwachting in 2025 afgerond.

Exclusieve pilot plastic footprint

Er loopt binnen a.s.r. vermogensbeheer momenteel een pilot voor een methode die de plastic footprint van beleggingsportefeuilles kan berekenen. De methode analyseert niet alleen de impact van plastic op het milieu, maar kijkt ook naar de effecten op de gezondheid. De pilot is exclusief te noemen, omdat er nog niet eerder een pilot is gedaan die een dergelijke methodologie test inclusief het effect op de gezondheid en exclusief omdat a.s.r. de enige financiële instantie is die deelneemt aan dit project.

De pilot bouwt voort op de investor statement van VBDO dat a.s.r. eerder heeft ondertekend, waarin bedrijven die intensief gebruikmaken van plastic verpakkingen worden aangespoord om urgente en concrete stappen te nemen zoals het zich inzetten voor het verminderen van plasticgebruik, ondersteunen van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals het Global Plastics Treaty, en schadelijke chemicaliën in producten en verpakkingen identificeren en elimineren.

De pilot, die in totaal drie maanden duurt, wordt naar verwachting in oktober 2024 afgerond. In de volgende nieuwsbrief laten wij weten wat de resultaten zijn.

 

Lees meer over onze duurzaamheidsstrategie 2024 - 2027.

--------------------------------------------------------------------------------------

[1] https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/a61449338/microplastics-in-menselijk-lichaam-onderzoek

 

Auteur

Dit is een foto van Mies Ligtenberg.

Mies Ligtenberg

Sr. Responsible Investment specialist

Mies is binnen a.s.r. vermogensbeheer verantwoordelijk voor het strategisch verantwoord beleggingsbeleid en de implementatie ervan.

Neem contact op