In aanloop naar de biodiversiteit COP15 in Montreal, waarbij overheden internationale afspraken hebben gemaakt over het tegengaan en herstellen van biodiversiteitsverlies, hebben 26 financiële instellingen, waaronder a.s.r., de zogenaamde ‘Finance for Biodiversity Pledge’ ondertekend. In de belofte roepen deelnemende partijen overheden op om tot ambitieuze afspraken te komen op het gebied van biodiversiteit. Ook committeren de deelnemende partijen zich aan een vijftal specifieke activiteiten om biodiversiteit te stimuleren. De afgelopen vier jaar heeft a.s.r. hard aan deze activiteiten gewerkt.
1. Samenwerken en kennis delen
Het belang van biodiversiteit voor onze mondiale economie komt steeds meer op de radar van de financiële sector te staan. Toch wordt nog vaak de vraag gesteld hoe met het onderwerp aan de slag kan worden gegaan. Bij a.s.r. geloven we in de kracht van samenwerking en we zoeken deze op waar mogelijk. Daarom hebben we bijvoorbeeld met andere Nederlandse financiële instellingen de handen ineengeslagen binnen het ‘Platform voor Duurzame Financiering van DNB’. We hebben een set aan papers gepubliceerd om anderen te helpen met een aanpak voor biodiversiteit en het tegengaan van ontbossing.
2. Engagement
Verandering stimuleren (‘drive change’) is één van de drie doelstellingen van ons verantwoord beleggingsbeleid. Engagement speelt hierbij een belangrijke rol. We zijn de afgelopen jaren onder andere het gesprek aangegaan met grote waterverbruikers over verantwoord waterverbruik en met voedselproducten over de eiwittransitie en ontbossing. Ook hebben we bedrijven opgeroepen hun plasticverbruik in verpakkingen terug te dringen en zijn we met kennispartners aan de slag gegaan voor het ontwikkelen van een methodiek waarmee de plastic voetafdruk van onze beleggingen kan worden berekend. Dit initiatief breiden we de komende tijd verder uit.
Lees meer over onze engagement activiteiten
3. De impact en afhankelijkheden van onze investeringen
Het meten van de biodiversiteitsimpact van een beleggingsportefeuille is niet makkelijk, ook omdat biodiversiteit afhankelijk is van de locatie van de bedrijfsactiviteiten en onze beleggingsportefeuille een groot deel van de wereld beslaat. Toch is het wel degelijk mogelijk inzicht te krijgen in waar de grootste risico’s en kansen liggen. We zijn aan de slag gegaan met beschikbare data om de sectoren en bedrijven met de grootste negatieve impact en de grootste afhankelijkheden van ecosysteemdiensten te bepalen. We hebben in dat kader een metriek ontwikkeld die we onze ‘Biodiversiteit Impact Score’ noemen. De resultaten hebben geleid tot een aanpak waarbij we ons richten op 3 focussectoren en de hieronder genoemde doelstellingen.
4. Doelstellingen
Op basis van ons onderzoek naar de impact en afhankelijkheden van onze investeringen, hebben we de ambitie geformuleerd om biodiversiteitsverlies in onze portefeuilles waar mogelijk te beperken. In 2025 gaan we aan de slag met het volgende:
- We starten een engagement-traject met bedrijven binnen onze portefeuilles, die actief zijn in sectoren met een negatieve impact op biodiversiteit en die actief zijn vlakbij gebieden die gevoelig zijn voor biodiversiteitsverlies;
- We willen inzicht verkrijgen in de plastic voetafdruk van onze beleggingen, zodat we passende maatregelen kunnen formuleren;
- We gaan door met het terugdringen van de CO2-voetafdruk van onze beleggingen, met 25% vermindering van de CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 2023.
5. Rapporteren
In 2023 heeft a.s.r. haar eerste Klimaat & Biodiversiteitsverslag gepubliceerd. Hiermee was a.s.r. de eerste verzekeraar in Nederland die volgens de richtlijnen van de ‘Taskforce for nature-related disclosures’ (TNFD) rapporteerde over de biodiversiteitsimpact van de bedrijfsactiviteiten. In 2024 zijn we doorgegaan met de analyses en hebben deze verder uitgebreid. Meer informatie over onze investeringen en de aanpak op het thema Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen door a.s.r. vermogensbeheer is te vinden in de paper over Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen.