Trekt Frankrijk de eurozone een nieuwe schuldencrisis in?

Trekt Frankrijk de eurozone een nieuwe schuldencrisis in?

08 juli 2024 | 1 min. leestijd

trekt-frankrijk-europa-een-nieuwe-schuldencrisis-in.png

Europapa! of Eurobahbah?

De tweede ronde van de Franse verkiezingen leverde een verrassende uitkomst op. Niet het radicaal-rechtse blok van Le Pen, maar het linkse blok van Mélenchon werd de grootste zonder absolute meerderheid. Het districtenstelsel werd door een samenwerking tussen "links" en "centrum" uitgenut en dit had een grote impact op de uitslag. Zonder deze truc zou het rechts-radicale blok namelijk wel de grootste zou zijn geworden, in lijn met de peilingen.


De uiteenlopende standpunten tussen de blokken zal de samenwerking bemoeilijken, terwijl de blokken zelf ook al verre van homogeen zijn wat instabiliteit met zich meebrengt. De opluchting dat het radicaal-rechtse blok niet gewonnen heeft leidde tot een positieve initiële marktreactie met een afname van de risico-opslag voor Frankrijk. De kans bestaat echter dat de risico-opslagen weer op gaan lopen als de begroting niet op orde komt.


De vraag is of we aan de vooravond staan van een nieuwe schuldencrisis, ingeluid door het slecht presterende Frankrijk. Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de onderliggende factoren: de schuldpositie van Frankrijk en de eurozone en oorzaken van de recente volatiliteit in de markt.


Lees meer:

Download
  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Martin Bottenberg.

Martin Bottenberg

Portefeuillemanager Vastrentende Waarden

Martin is verantwoordelijk voor het beheren van staatsobligatie- en renteoverlay portefeuilles.

Neem contact op