
24 juni 2025 | 1 min. leestijd
‘Het einde van Amerika’, of is het nog niet zover?
Inmiddels is de 100-dagen grens van het tweede presidentschap van Trump ruimschoots gepasseerd. Is het beeld sinds de eerste tussenbalans inderdaad verbeterd?
05 maart 2024 | 2 min. leestijd
In een eerder artikel schreven wij over de teleurstellende klimaattop in Sharm-el-Sheikh, die pijnlijk duidelijk maakte dat overheden maar bar weinig toezeggingen willen doen om de grote ambitiekloof tussen het ‘Parijs-akkoord’ en het bestaande beleid succesvol te kunnen dichten. In een volgend artikel schreven wij over de versterkende effecten door klimaatverandering en de toegenomen impact van fysieke klimaatrisico’s op beleggingscategorieën. Daarin werd gesteld dat de meeste bedrijven en overheden onvoldoende zijn voorbereid op het frequenter plaatsvinden van extreme weersomstandigheden. Ondanks het feit dat veel beleggers het belang van het onderwerp hoog op de agenda hebben staan, kan de toekomstige impact van fysieke klimaateffecten door een hoger opwarmingscenario nog steeds ook door financiële markten onderschat worden. Beide artikelen kunt u teruglezen ('Lees meer' op deze pagina). Ondertussen is het afgelopen jaar in de boeken gegaan als het warmste jaar ooit. Ook stapelden wetenschappelijke bewijzen voor een snellere opwarming zich op. Weliswaar geeft de laatste klimaattop in Dubai meer hoop op versnelde beleidsaanpassingen, maar er zal een rigoureuze transformatie moeten plaatsvinden in de mate waarop we consumeren en energie produceren. Vaststaat dat de energietransitie geen soepel en voorspelbaar proces zal worden. In reactie op klimaatverandering worden bedrijven en financiële markten blootgesteld aan de verhouding tussen fysieke klimaatrisico’s en transitierisico’s. Naast kansen voor beleggingen in categorieën die kunnen profiteren van de energietransitie, kunnen daardoor de risico’s vanuit beleggingsperspectief toenemen.. Daarom zijn bij toekomstige beleggingskeuzes zowel aanpassingsvermogen als impactbesef van groot belang. Lees de paper:
Download24 juni 2025 | 1 min. leestijd
Inmiddels is de 100-dagen grens van het tweede presidentschap van Trump ruimschoots gepasseerd. Is het beeld sinds de eerste tussenbalans inderdaad verbeterd?
05 juni 2025 | 1 min. leestijd
In mei keerde de rust weer terug op financiële markten, met vooral flink hogere koersen op wereldwijde aandelenbeurzen tot gevolg. Op obligatie- en valutamarkten gebeurde weinig, althans op het eerste gezicht.
07 mei 2025 | 1 min. leestijd
April was in ieder geval geen saaie maand voor beurzen. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan de onzekerheden rondom de handelstarieven die de Amerikaanse president Trump heeft ingesteld.