a.s.r. scoort hoog in duurzaamheidsonderzoek VBDO

a.s.r. scoort hoog in duurzaamheidsonderzoek VBDO

29 juni 2022 | 3 min. leestijd

Biodiversiteit is belangrijk thema voor Nederlandse bedrijven, zo blijkt uit een jaarlijkse onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) op verschillende duurzame thema's. Van de 38 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen in het onderzoek, scoren 7 ondernemingen in de categorie 'leading' op biodiversiteit. a.s.r. is één van die ondernemingen én de enige verzekeraar in het rijtje.

Biodiversiteit eindelijk op de agenda
Nadat bedrijven biodiversiteit jarenlang links lieten liggen, wordt het inmiddels door het grote merendeel gezien als materieel thema. Zo blijkt uit onderzoek van VBDO. Veel organisaties zijn afhankelijk van biodiversiteit voor hun activiteiten en hebben er omgekeerd ook impact op. Zo wordt de wereldwijde sterfte van bijen geassocieerd met het overmatig gebruik van pesticiden door de landbouwsector. Die sterfte heeft gevolgen voor dezelfde sector, omdat bijen nodig zijn voor bestuiving van de meeste groentegewassen en fruitbomen.

Strategie op biodiversiteit
Hoewel veel bedrijven het belang inzien van biodiversiteit voor hun eigen activiteiten, ontbreekt het vaak aan een gedegen strategie, komt uit het rapport van de VBDO naar voren. Slechts één op de vier bedrijven stelt momenteel uitgebreide, concrete doelen op. Met name de financiële sector heeft toenemende aandacht heeft voor biodiversiteit, terwijl de technologiesector nog achterblijft.

a.s.r. heeft een uitgebreide strategie voor biodiversiteit. Jos Baeten, bestuursvoorzitter bij a.s.r.: ‘Naast klimaatverandering is het verlies aan biodiversiteit een van de belangrijkste uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Tegelijkertijd hebben bedrijven waarin we beleggen een positieve of negatieve impact op de biodiversiteit. We zien dus dat de financiële sector een cruciale rol speelt bij het beschermen en herstellen hiervan.’

Erkenning voor onze inzet
Jack Julicher, CEO a.s.r. vermogensbeheer: ‘Als a.s.r. zijn we blij met de erkenning die we krijgen voor onze inzet op het gebied van biodiversiteit. De kwalificatie ‘leading’ is een bevestiging dat we met onze huidige inspanningen en strategie op de juiste weg zijn. Naast klimaatverandering zien we het behoud en herstel van biodiversiteit dan ook als een belangrijke uitdaging en herkennen we dat de financiële sector een cruciale rol speelt om hier verandering in aan te brengen. Het start met ‘doen’. In 2020 hebben wij ons verbonden aan de ‘Finance for Biodiversity Pledge’, de biodiversiteitsgelofte, waarmee we als gecommitteerd partner de snel afnemende biodiversiteit op de agenda zetten van financiële instellingen. En dit soort onderzoek draagt bij aan het blijven agenderen en stimuleren van aandacht voor biodiversiteit.’

Lees het bericht van VBDO

Lees het rapport van VBDO (pagina 23 over a.s.r.)

  • Duurzaam

Auteur

Dit is een foto van Jack Julicher.

Jack Julicher

Directeur beleggingen a.s.r.

Jack is sinds 2003 chief investment officer en voorzitter van het managementteam van a.s.r. vermogensbeheer

Neem contact op