a.s.r. erkend voor inzet behoud en bevordering biodiversiteit

a.s.r. erkend voor inzet behoud en bevordering biodiversiteit

19 mei 2022 | 4 min. leestijd

De Eerlijke Verzekeringswijzer onderzocht het biodiversiteitsbeleid en handelen van de Nederlandse verzekeringssector. Met dit onderzoek wil de Eerlijke Verzekeringswijzer bijdragen aan onder andere het beïnvloeden van de intenties van verzekeraars, het verminderen van de negatieve impact op de biodiversiteit en het verminderen van de druk op de biodiversiteit en herstel. a.s.r. scoort met een 10 het hoogst van de negen beoordeelde verzekeraars en wordt daarmee erkend voor haar huidige beleid op biodiversiteit en impact investeringen.

Criterium biodiversiteit: focus op voedselsystemen

De Eerlijke Verzekeringswijzer, die sinds 2013 het beleggingsbeleid van verzekeraars op een aantal duurzaamheidscriteria onderzoekt, koos dit jaar voor het thema biodiversiteit met de focus op voedselsystemen. Als het over biodiversiteit gaat, kijkt men vaak naar relatief bekende ontbossingsgrondstoffen, zoals palmolie en soja. De Eerlijke Verzekeringswijzer koos er in dit onderzoek echter voor om grondstoffen te onderzoeken die nog nauwelijks aandacht krijgen: maïs, kweekzalm en cacao. Ze onderzochten negen bedrijven die een grote impact hebben op de ecosystemen van deze grondstoffen. Verzekeraars werden in het onderzoek beoordeeld op hun beleid (20%), investeringen (60%) en natuurpositieve investeringen (20%) ten aanzien van deze sectoren. a.s.r., Achmea en Athora Nederland behoren tot de kopgroep van de onderzochte verzekeraars, waarbij a.s.r. met een 10 gemiddeld de hoogste score kreeg, ook dankzij de investeringen in bedrijven die biodiversiteit stimuleren*.

Duidelijk engagementbeleid

Vanuit vermogensbeheer investeren wij in vijf van de negen onderzochte bedrijven. Binnen die bedrijven voeren wij een duidelijk engagementbeleid, wat inhoudt dat wij de bedrijven aansporen beleid en acties rondom biodiversiteit te verbeteren. Daarnaast investeren wij in bedrijven die biodiversiteitsverlies kunnen tegengaan, een voorbeeld hiervan is de investering in Novameat, een bedrijf dat plantaardig kweekvlees produceert.

Biodiversiteitsgelofte

Jack Julicher, CEO a.s.r. vermogensbeheer: ‘Wij zijn trots op de erkenning van Eerlijke Verzekeringswijzer voor onze inzet en engagement op het gebied van biodiversiteit. Wij zien ook dat verzekeraars een belangrijke rol spelen in het aansturen van de transitie naar het behoud en herstel hiervan. In 2020 hebben wij ons dan ook verbonden aan de ‘Finance for Biodiversity Pledge’, de biodiversiteitsgelofte, waarmee we de snel afnemende biodiversiteit op de agenda zetten van financiële instellingen. Zo hebben we verschillende stappen genomen zowel in ons eigen beleggingsproces als met verschillende publicaties, om andere financiële instellingen te informeren en inspireren. Dit soort onderzoeken draagt bij aan het blijven agenderen en stimuleren van biodiversiteit.’

Wat wij doen voor biodiversiteit

Wij zetten op meerdere vlakken stappen op het gebied van biodiversiteit. Zo zijn we betrokken bij verschillende bedrijven waar we het verlies van biodiversiteit op de agenda plaatsen. Dit doen we onder meer bij Bunge, momenteel de grootste verwerker van oliezaden zoals sojabonen wereldwijd. Bunge zet zich in voor ‘Zero Deforestation’ en wil dit in 2025 in de hele toeleveringsketen gerealiseerd hebben. Wij spreken ze hierover en volgen de ontwikkelingen en hun inzet hierin op de voet. Een ander bedrijf waar we bij betrokken zijn is Mondelez, een grote speler in de cacao-industrie. De cacaoteelt heeft directe invloed op ontbossing door de lage inkomsten voor cacaotelers. Door de nadruk te leggen op een leefbaar inkomen verkleint de noodzaak om meer cacaoplantages aan te leggen. Mondelez heeft dit hoog op de agenda staan en we bespreken hun aanpak hierin.

Lees meer over onze stappen op het gebied van biodiversiteit

 

* Alle verzekeraars, behalve Allianz en Aegon, toonden zich volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer bereid om feedback te geven op de vragenlijst.

 

------------------------------------------

Over de Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een coalitie van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. De Eerlijke Verzekeringswijzer wil maatschappelijk verantwoord ondernemen bij verzekeraars stimuleren. Fair Finance Guide Nederland is onderdeel van Fair Finance International (FFI), een internationaal maatschappelijk netwerk met meer dan 100 maatschappelijke partners en bondgenoten in vijftien landen, dat de inzet van banken en andere financiële instellingen voor sociale, milieu- en mensenrechtennormen wil versterken. Voor dit specifieke onderzoek was het IUCN Nationaal Comité Nederland inhoudelijk partner.

  • Duurzaam

Auteur

Dit is een foto van Jack Julicher.

Jack Julicher

Directeur beleggingen a.s.r.

Jack is sinds 2003 chief investment officer en voorzitter van het managementteam van a.s.r. vermogensbeheer

Neem contact op