
Publicaties over beleggen en de Wet toekomst pensioenen (Wtp)
Lees onze artikelen met opinies over en inzichten en reflecties op de Wet toekomst pensioenen (Wtp) en vermogensbeheer.
De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) heeft een enorme impact op pensioenfondsen. Er leven dan ook behoorlijk wat vragen bij pensioenfondsen als het gaat om transitie en uitvoering van de wet. Enkele veelgehoorde ‘knagende vragen’:
Logischerwijs betekent de overgang naar een nieuw pensioensysteem ook een herijking van de uitvoeringsvorm. Het inregelen van een nieuwe pensioenregeling is arbeidsintensief en kostbaar. Dan kan het verstandig zijn te kiezen voor een andere uitvoeringsvorm. Denk hierbij aan uitvoering via een Pensioen Premie Instelling (PPI) of een verzekeraar, een Algemeen Pensioen Fonds (APF) of misschien zelfs een buy-out of herverzekering van de (opgebouwde) pensioenrechten. Ook een combinatie van bovenstaande vormen is mogelijk. Binnen a.s.r. zijn alle vormen aanwezig en is de kennis op deze gebieden gebundeld. De voor- en nadelen van deze verschillende opties kunnen we voor pensioenfondsen in kaart brengen, zodat een weloverwogen keuze kan worden gemaakt.
Een belangrijk argument voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel was dat pensioenfondsen zich zouden kunnen richten op het realiseren van hun veelal waardevaste uitkeringsambitie en niet geremd zouden worden door het huidige nominale toezichtskader. De meningen zijn verdeeld over de vraag of deze doelstelling behaald wordt onder de WTP, want de (nominale) RTS speelt nog steeds een belangrijke rol. Hoe kun je binnen de WTP er toch voor zorgen als pensioenfonds dat je de indexatieambitie kan waarmaken? Lees deze paper.
Er gaat veel veranderen onder de WTP. Maar hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk draait het financieel gezien maar om twee dingen: geld verdienen en uitkeringszekerheid bieden. Als er twee doelstellingen zijn, zijn er ook twee instrumenten nodig, aldus hoogleraar en Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen. Met een expliciete scheiding van de beleggingsportefeuille in een beschermings- en een rendementsportefeuille:
Hierop is geen algemeen toepasbaar antwoord. Elk pensioenfonds is qua samenstelling anders,dus een optimale lifecycle is maatwerk. Belangrijke inputfactoren voor het optimaliseren van een lifecycle zijn onder andere:
Wij beschikken over de kennis, ervaring en middelen om dit voor elk pensioenfonds verder uit te werken.
Om te bepalen of je nu als pensioenfonds al iets moet aanpassen in het huidige beleggingsbeleid, moet eerst duidelijk zijn hoe de toekomst van het pensioenfonds en/of de premieregeling eruit ziet (zie ook dilemma's). Het maakt veel uit of je bijvoorbeeld kiest voor een solidaire of flexibele premieregeling (of volledig herverzekeren) en welke uitvoeringsvorm gekozen wordt.
Mocht blijken dat een bepaald minimum dekkingsgraadniveau nodig is om de transitie, met voldoende draagvlak onder de deelnemers, te kunnen realiseren, dan zijn er verschillende instrumenten beschikbaar om de kans op een lagere dekkingsgraad te minimaliseren. Hierbij kunnen zowel lineaire (zoals renteswaps en aandelenfutures) als niet-lineaire instrumenten (zoals swaptions en aandelenopties) gebruikt worden om de risico’s te beheersen.
Uiteraard verschilt per pensioenfonds hoe dit eruit kan zien. Wij hebben veel ervaring met het implementeren van dergelijke transitiestrategieën.Daarom kan a.s.r. pensioenfondsen goed adviseren bij de transitie en het verzorgen van de implementatie.
Lees onze artikelen met opinies over en inzichten en reflecties op de Wet toekomst pensioenen (Wtp) en vermogensbeheer.
We nemen onze rol als aandeelhouder serieus. Daarom maken we actief gebruik van onze aandeelhoudersrechten. We stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en stemmen altijd in lijn met ons beleid voor Socially Responsible Investment (SRI).
26 juni 2025 | 1 min. leestijd
De discussie over de daling van Europese swapspreads sinds 2022 richt zich vaak op middellange looptijden. Maar juist op de korte en hele lange looptijden zie je duidelijker de bepalende factoren van swapsspreads.