
Publicaties over beleggen en de Wet toekomst pensioenen (Wtp)
Lees onze artikelen met opinies over en inzichten en reflecties op de Wet toekomst pensioenen (Wtp) en vermogensbeheer.
De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) moderniseert het huidige pensioenstelsel ingrijpend door meer transparantie, een meer op het individu afgestemd beleggingsbeleid en een betere aansluiting bij de arbeidsmarkt en demografie van deze tijd. We kunnen vijf belangrijke elementen onderscheiden binnen de WTP:
Al deze elementen hebben zo hun eigen effect op de (her-)inrichting en uitvoering van het pensioenfondsbeleid. Dit leidt onder andere tot de nodige dilemma’s bij pensioenfondsbesturen.
-----------------------------
[1] Er geldt een maximum bij het vaststellen van het rendement. DNB over de maximale hoogte van het projectierendement: het projectierendement moet zodanig worden vormgegeven dat de mediane uitkering in nominale termen niet dalend is met de leeftijd, waarbij de opslag op de rentetermijnstructuur in het projectierendement niet hoger mag zijn dan 35% van het verschil tussen de risicovrije rente op de ingangsdatum van pensioen en de parameter voor aandelenrendement, zoals opgenomen in artikel 23a, lid 1b, Besluit FTK. Het projectierendement is daarnaast niet hoger dan consistent met het beleggingsbeleid en de toedelingsregels voor pensioengerechtigden. Tot slot moet het projectierendement aansluiten bij de vastgestelde risicohouding.
Lees onze artikelen met opinies over en inzichten en reflecties op de Wet toekomst pensioenen (Wtp) en vermogensbeheer.
We nemen onze rol als aandeelhouder serieus. Daarom maken we actief gebruik van onze aandeelhoudersrechten. We stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en stemmen altijd in lijn met ons beleid voor Socially Responsible Investment (SRI).
26 juni 2025 | 1 min. leestijd
De discussie over de daling van Europese swapspreads sinds 2022 richt zich vaak op middellange looptijden. Maar juist op de korte en hele lange looptijden zie je duidelijker de bepalende factoren van swapsspreads.