Uitbreiding strategische samenwerking tussen a.s.r. en Achmea

Uitbreiding strategische samenwerking tussen a.s.r. en Achmea

15 november 2021 | 2 min. leestijd

Achmea Bank neemt per 17 november 2021 een hypotheekportefeuille over van a.s.r. ter grootte van € 500 miljoen. a.s.r. blijft deze hypotheken voor Achmea Bank beheren. Beide organisaties hebben de intentie uitgesproken om in 2022 en 2023 nog eens een transactie van elk € 500 miljoen te doen. Daarnaast neemt Achmea Bank de komende drie jaar ook nieuw georigineerde hypotheken van a.s.r. over voor circa € 190 miljoen per jaar. Het gaat om hypotheken met veelal een korte rentevaste periode. Voor de bediening van klanten in deze portefeuille heeft de overname geen gevolgen.

Deze transacties zijn een uitbreiding van de strategische samenwerking tussen Achmea en a.s.r. op het gebied van hypotheken.

Pierre Huurman, directievoorzitter van Achmea Bank: “Achmea Bank en a.s.r. werken al samen op hypotheekgebied sinds 2019. De afgelopen maanden hebben we intensieve gesprekken gevoerd over hoe we elkaar verder kunnen versterken op dit terrein. Wij zijn verheugd dat dit heeft geleid tot deze transacties. Ze onderstrepen onze groeiambities in hypotheken. Wij kijken ernaar uit de strategische samenwerking met a.s.r. de komende jaren tot een succes te maken.”

Jack Julicher, directievoorzitter a.s.r. vermogensbeheer: “De transactie met Achmea Bank sluit naadloos aan bij de strategie van a.s.r. vermogensbeheer. Naast vermogensbeheer voor de a.s.r. verzekeraars richten we ons op vermogensbeheer voor derden in een aantal specifieke beleggingscategorieën, waaronder woninghypotheken. Via dit mandaat kunnen we onze kennis en ervaring op het gebied van hypothecaire dienstverlening inzetten voor Achmea Bank. In Achmea hebben we een geschikte partner gevonden met een lange termijn visie en met bewezen kennis van hypotheken.”
Voor de bediening van klanten in deze portefeuille heeft de overname geen gevolgen; a.s.r. blijft voor hen het aanspreekpunt en de overeenkomst en de voorwaarden blijven ongewijzigd. a.s.r. blijft onverminderd actief op de hypotheekmarkt. a.s.r. vermogensbeheer beheert in totaal voor ongeveer € 11 miljard euro aan hypotheken, die op de balans van a.s.r. staan. Daarnaast heeft a.s.r. vermogensbeheer voor ruim € 9 miljard in beheer voor externe cliënten, via hypotheekfondsen en externe mandaten.
De hypotheekportefeuille van alle Achmea-merken samen (Centraal Beheer, Woonfonds, Syntrus Achmea, Attens en Tellius) heeft een omvang van circa € 29 miljard. De komende jaren wil Achmea haar marktaandeel op de hypotheekmarkt verder uitbouwen. Eerder nam Achmea Bank al hypotheekportefeuilles over van a.s.r. (2019) en BinckBank (2020).

  • Persberichten
  • Hypotheken

Auteur

Dit is een foto van Jack Julicher.

Jack Julicher

Directeur beleggingen a.s.r.

Jack is sinds 2003 chief investment officer en voorzitter van het managementteam van a.s.r. vermogensbeheer

Neem contact op