
24 juni 2025 | 1 min. leestijd
‘Het einde van Amerika’, of is het nog niet zover?
Inmiddels is de 100-dagen grens van het tweede presidentschap van Trump ruimschoots gepasseerd. Is het beeld sinds de eerste tussenbalans inderdaad verbeterd?
05 oktober 2023 | 1 min. leestijd
De meest opvallende beweging op financiële markten in september was de relatief sterke stijging van kapitaalmarktrentes, zowel in de eurozone als de VS. Daarmee kwamen bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse 10-jaars rentes eind september uit rond 3%, maar zijn die in bijvoorbeeld Italië, het VK en de VS al opgelopen tot boven 4,5%. Stijgende kapitaalmarktrentes vertalen zich in negatieve rendementen op staatsobligaties, en dat was met een maandrendement van -3,5% voor Europese staatsobligaties in september dan ook duidelijk het geval.
Download
De renteverhogingen die wereldwijde centrale banken hebben gevoerd over de afgelopen anderhalf jaar, het uithollende effect van inflatie op de koopkracht van consumenten en de vertraging van de Chinese economie hebben duidelijk een remmend effect gehad op de wereldwijde economische groei. De consensus-verwachting van economen (volgens Bloomberg) is dat de wereldeconomie in 2023 met slechts 2,7% zal groeien en in 2024 met 2,6%, ver beneden het ‘normale’ niveau van rond de 3,5%. Lees de hele update via de downloadknop hieronder.
24 juni 2025 | 1 min. leestijd
Inmiddels is de 100-dagen grens van het tweede presidentschap van Trump ruimschoots gepasseerd. Is het beeld sinds de eerste tussenbalans inderdaad verbeterd?
05 juni 2025 | 1 min. leestijd
In mei keerde de rust weer terug op financiële markten, met vooral flink hogere koersen op wereldwijde aandelenbeurzen tot gevolg. Op obligatie- en valutamarkten gebeurde weinig, althans op het eerste gezicht.
07 mei 2025 | 1 min. leestijd
April was in ieder geval geen saaie maand voor beurzen. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan de onzekerheden rondom de handelstarieven die de Amerikaanse president Trump heeft ingesteld.