September 2023: financiële markten onder druk door hogere rentes

September 2023: financiële markten onder druk door hogere rentes

05 oktober 2023 | 1 min. leestijd

57552_1023-marktupdate-september-2023-1.png (1)

Marktupdate september 2023

De meest opvallende beweging op financiële markten in september was de relatief sterke stijging van kapitaalmarktrentes, zowel in de eurozone als de VS. Daarmee kwamen bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse 10-jaars rentes eind september uit rond 3%, maar zijn die in bijvoorbeeld Italië, het VK en de VS al opgelopen tot boven 4,5%. Stijgende kapitaalmarktrentes vertalen zich in negatieve rendementen op staatsobligaties, en dat was met een maandrendement van -3,5% voor Europese staatsobligaties in september dan ook duidelijk het geval.

Download

Europese economie blijft voorlopig balanceren op randje van recessie

De renteverhogingen die wereldwijde centrale banken hebben gevoerd over de afgelopen anderhalf jaar, het uithollende effect van inflatie op de koopkracht van consumenten en de vertraging van de Chinese economie hebben duidelijk een remmend effect gehad op de wereldwijde economische groei. De consensus-verwachting van economen (volgens Bloomberg) is dat de wereldeconomie in 2023 met slechts 2,7% zal groeien en in 2024 met 2,6%, ver beneden het ‘normale’ niveau van rond de 3,5%. Lees de hele update via de downloadknop hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op