September 2021: rentes verder omhoog, maar aandelen niet

September 2021: rentes verder omhoog, maar aandelen niet

05 oktober 2021 | 2 min. leestijd

September 2021 leverde (eindelijk) een draai op in het beurssentiment: voor de eerste keer sinds oktober 2020 lieten aandelenkoersen een duidelijke daling zien. Lange rentes stegen wel verder door.

In de eerste helft van het derde kwartaal waren lange rentes in zowel Europa als de VS nog met zo’n 25 basispunten gedaald, maar in de tweede helft, en zeker ook in september, was het beeld omgekeerd. Dat betekende dat Europese staatsobligaties in september een negatief rendement opleverden, terwijl het rendement over het hele derde kwartaal gemeten precies op 0% uitkwam. Over heel 2021 staan lange rentes nog altijd hoger, waarmee Europese staatsobligaties dit jaar tot nu toe de slechtst presterende beleggingscategorie is. Overigens blijven 10-jaars rentes in Nederland en Duitsland in absolute zin nog altijd licht negatief, ondanks de rentestijgingen dit jaar. In het VK zijn rentes opgelopen tot 1% voor de 10-jaars rente. Dat is hoger dan de 10-jaars rente in bijv. Spanje (0,4%) en Italië (0,8%).

"Het meest opvallend in september waren de ontwikkelingen op aandelenbeurzen."

Iwan Peters Senior beleggingsstrateeg

De hogere rentes drukten in september ook de rendementen op bedrijfsobligaties, al waren die wel minder negatief dan de rendementen op staatsobligaties. Over het hele derde kwartaal gemeten waren de rendementen op bedrijfsobligaties licht positief, waarbij ‘high hield’-obligaties iets beter presteerden dan ‘investment grade’-obligaties.

Lees de hele update in de pdf via de zwarte knop hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op