Oktober 2021: goede maand voor aandelen, maar niet voor obligaties

Oktober 2021: goede maand voor aandelen, maar niet voor obligaties

10 november 2021 | 2 min. leestijd

Oktober 2021 was een bijzonder goede maand voor Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen, maar minder voor Aziatische aandelen en opkomende markten. Ondertussen stegen lange rentes verder door.

{
"dtgeContentTypeAlias": "quoteGridEditor",
"value": {
"name": "Quote",
"quote": "\"De stemming op obligatiemarken werd bedorven door angst voor oplopende inflatiedruk en hogere rentes.\"",
"author": "Iwan Peters",
"authorFunction": "Senior beleggingsstrateeg"
},
"id": "2a4a9078-dc7e-6b97-abb8-b702d818bc40"
}

Terwijl aandelenbeurzen in oktober de wind in de rug hadden van economisch groeiherstel en vooral ook van boven verwachting goede winstcijfers van bedrijven (zeker in Europa en de VS), werd de stemming op obligatiemarken bedorven door angst voor oplopende inflatiedruk en hogere rentes. Lange rentes liepen op en zorgden daarmee voor negatieve rendementen op staatsobligaties, zoals dat in feite al het grootste deel van 2021 (afgezien van de zomermaanden) het geval is. De rente op 10-jaars Nederlandse staatsobligaties eindigde oktober zelfs boven 0%. Het was voor het eerst in 2,5 jaar tijd dat dat per maandultimo het geval was. Hogere rentes drukten ook de rendementen op bedrijfsobligaties. Dat werd niet gecompenseerd door krappere ‘spreads’ op bedrijfsobligaties, want die bleven vrijwel onveranderd. Per saldo behaalden zowel Europese staats- als bedrijfsobligaties, en binnen die laatste categorie zowel ‘investment grade’- als ‘high yield’-obligaties, negatieve rendementen van ca. 0,6%.

Lees de hele update via de downloadknop hieronder.

  • Marktontwikkelingen
  • Obligaties

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op