Oktober 2020: maand van de ‘Covid comeback’

Oktober 2020: maand van de ‘Covid comeback’

05 november 2020 | 2 min. leestijd

Na een positief begin zakten aandelenbeurzen in de tweede helft van oktober in. Belangrijkste aanleiding was de sterke opleving van het coronavirus in Europa en de VS en daarmee de terugkeer van hele en halve ‘lockdowns’. Obligatiebeleggers profiteerden juist van het ‘risk-off’-sentiment op aandelenbeurzen.

Met het invallen van de herfst heeft het coronavirus een snellere en sterkere ‘comeback’ gemaakt dan verwacht, vooral in Europa en in iets mindere mate ook in de VS. In landen en regio’s waar het coronavirus in de zomermaanden relatief veel slachtoffers maakte, zoals India en Latijns Amerika, gaat het nu juist aanzienlijk beter. Deze verschillen verklaarden voor een belangrijk deel ook de rendementsverschillen op de wereldwijde aandelenbeurzen. Europese en Amerikaanse aandelen (respectievelijk -5% voor de MSCI Europe-index en -2,1% voor de MSCI North America-index) bleven in oktober aanzienlijk achter bij Aziatische aandelen en opkomende markten (respectievelijk +1,6% voor de MSCI Asia Pacific-index en +2,6% voor de MSCI Emerging Markets-index).

Waar aandelenbeurzen een stap terug deden in oktober, profiteerden obligatiebeleggers juist van lagere rentes, en daarmee hogere obligatiekoersen. Europese staatsobligaties leverden in oktober een rendement op van +1% en Europese bedrijfsobligaties bleven daarbij maar licht achter, met een rendement van +0,8%. De meer risicovolle ‘high yield’-bedrijfsobligaties presteerden minder goed, met een licht positief rendement van +0,2%. Overigens liepen in de VS rentes op staatsobligaties wel op, wat opmerkelijk was gezien het matige beursklimaat.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op