November 2020: topmaand voor aandelen

November 2020: topmaand voor aandelen

07 december 2020 | 2 min. leestijd

November leverde voor aandelenbeleggers maandrendementen op die meer leken op de jaarrendementen in een bovengemiddeld goed beursjaar. Dat gold helemaal voor Europese aandelen, die desondanks over heel 2020 nog steeds in de min staan.

Het komt niet vaak voor dat aandelenkoersen in een maand tijd met meer dan 10% stijgen, dus het maandrendement van 13,9% in november op de MSCI Europe-index kan gerust hoogst uitzonderlijk genoemd worden. Europees beursgenoteerd vastgoed bleef daar met een maandrendement van 13,6% slechts licht bij achter. Over heel 2020 blijft deze beleggingscategorie overigens nog wel verreweg de slechtst presterende, met een negatief rendement van 18% sinds het begin van het jaar. Ook Europese aandelen hebben de verliezen van eerder dit jaar nog niet goedgemaakt, en staan nog altijd 5,6% lager dan eind 2019.

De best presterende aandelenregio in 2020 tot nu toe is Noord-Amerika, met een positief rendement van bijna 8% sinds eind 2019. In november bleef de Amerikaanse beurs juist achter bij Europa, maar nog wel altijd met een positief rendement van 8,5% voor de MSCI North America-index. Het achterblijven van de Amerikaanse beurs was mede toe te schrijven aan de dollar, die in november bijna 3% in waarde daalde ten opzichte van de euro.

Lees de hele update via de download in de grijze balk hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op