Marktontwikkelingen mei 2021

Mei 2021: (bedrieglijke?) rust op financiële markten

04 juni 2021 | 2 min. leestijd

In tegenstelling tot bijvoorbeeld op de markt voor cryptovaluta’s, viel er op ‘traditionele’ financiële markten weinig te beleven in mei. Rendementen op zowel aandelen als (staats- en bedrijfs-) obligaties bleven rond 0%. Europese aandelen en beursgenoteerd vastgoed waren uitschieters in positieve zin.

Ondanks soms scherpe tussentijdse koersstijgingen- en dalingen, kwamen de meeste financiële markten in mei per saldo nauwelijks van hun plaats. Zo leverden Europese staatsobligaties, bedrijfsobligaties en ‘high yield’-obligaties rendementen op van respectievelijk 0,0%, -0,1% en +0,2%. Het beeld op aandelenbeurzen was nauwelijks enerverender, met een maandrendement van -0,2% voor de MSCI World Developed Markets-index.

"Sterk groeiherstel ontwikkelde economieën, maar opkomende markten blijven kwetsbaar voor ‘Covid-19’"

Iwan Peters Senior beleggingsstrateeg

Een vrij saaie maand voor financiële markten?

In ieder geval op het eerste gezicht was mei daarmee een vrij saaie maand voor financiële markten, maar dit beeld is wel enigszins bedrieglijk. Onder de oppervlakte waren er wel enkele min of meer opvallende ontwikkelingen, bijvoorbeeld op regio-niveau bij aandelen. Europese aandelen presteerden in mei opmerkelijk goed, met een rendement van +2,6% voor de MSCI Europe-index, mede dankzij meevallende macro-economische cijfers. Amerikaanse aandelen bleven juist achter, met een rendement van -0,7% voor de MSCI North America-index. Dit was mede het gevolg van de waardedaling van de Amerikaanse dollar, die in mei bijna 1,5% verloor ten opzichte van de euro, en over het afgelopen jaar zelfs zo’n 10% minder waard is geworden. Ook aandelenbeurzen van Aziatische landen en opkomende markten bleven achter bij Europa, met rendementen in mei van respectievelijk +0,1% voor de MSCI Asia Pacific-index en +0,9% voor de MSCI Emerging Markets-index.

Lees de hele update via de downloadknop hieronder (pdf).

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op