Maart 2022: toch hogere rentes en aandelenkoersen

Maart 2022: toch hogere rentes en aandelenkoersen

07 april 2022 | 1 min. leestijd

Met hogere rentes en overwegend hogere aandelenkoersen in maart zijn financiële markten opvallend snel weer hersteld van de rente- en koersdalingen van direct na de Russische inval in Oekraïne. Aandelen opkomende markten bleven achter en vastgoed ook, mede door de hogere rentes.

In de tweede helft van februari en de eerste week van maart zorgde de oorlog in Oekraïne voor scherpe koersdalingen op aandelenbeurzen. Daarna hebben de meeste beurzen zich echter snel weer hersteld. Over heel maart gemeten behaalde de MSCI Europe-index een rendement van +0,8% en de MSCI North America-index een rendement van zelfs +4,8%. Vooral Aziatische aandelenbeurzen bleven wel achter, met een maandrendement van +0,6% voor de MSCI Asia Pacific-index en een negatief rendement van 1,1% voor de MSCI Emerging Markets-index. Aandelenbeurzen in zowel ontwikkelde als opkomende Aziatische markten hadden last van het ‘zero Covid’-beleid van de Chinese overheid en vooral van de herintroductie van ‘lockdowns’ in diverse grote Chinese (haven-) steden zoals Shanghai en Shenzhen.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op