Maart 2021: een topmaand voor aandelenbeleggers

Maart 2021: een topmaand voor aandelenbeleggers

07 april 2021 | 2 min. leestijd

Maart 2021 was vooral voor aandelenbeleggers een bijzonder goede maand. Diverse aandelenbeurzen bereikten (bijna-) recordniveaus. Aziatische aandelenbeurzen en opkomende markten bleven wel achter bij de VS en Europa. Ook voor obligatiebeleggers viel er weinig te vieren.

Reflatie

‘Reflatie’ was het dominante thema voor financiële markten in februari (en in mindere mate ook al in januari), en in maart was dat niet heel anders. De verwachting van een aanstaand sterk economisch groeiherstel, in combinatie met mogelijk toenemende inflatiedruk, pakte opnieuw vooral goed uit voor aandelenbeleggers. In maart waren het daarbij vooral beleggers in Amerikaanse en Europese aandelen die profiteerden. De Amerikaanse S&P-500 index bereikte een nieuw recordniveau, net onder de 4000-punten grens. De Nederlandse AEX-index sloot op 30 maart 2021 voor het eerst in ruim twintig jaar (!) boven de 700-punten grens, al werd het dagrecord van 4 september 2000 net niet doorbroken. Beleggers in Aziatische aandelen en opkomende markten beleefden een beduidend minder goede maand. Datzelfde gold voor beleggers in technologie-aandelen, die in voorgaande maanden juist bovengemiddeld goed presteerden. Per saldo leverde de MSCI World Developed Markets-index een maandrendement op van 6,1%, tegen ‘slechts’ 1,3% voor de MSCI Emerging Markets-index. Binnen ontwikkelde markten waren de rendementsverschillen vergelijkbaar tussen enerzijds Amerikaanse (MSCI North America-index +6,8%) en Europese (MSCI Europe-index +6,5%) aandelen en anderzijds Aziatische aandelen (MSCI Asia Pacific-index +1,8%). Over het hele eerste kwartaal gemeten zijn de rendementsverschillen minder groot: alle aandelenregio’s leverden tussen 7% en 10,5% rendement op.

Lees het hele artikel via de downloadknop hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op