06 juli 2021 | 2 min. leestijd
Na een tussenpauze in mei hebben financiële markten in juni de opwaartse trend weer opgepakt. Daarbij trokken Amerikaanse aandelen de kar, maar ook alle andere beleggingscategorieën leverden positieve rendementen op.
.. met een maandrendement van ruim 5% voor de MSCI North America-index. Vanuit het perspectief van Europese beleggers werd de Amerikaanse beurs daarbij geholpen door de waardestijging van de Amerikaanse dollar met zo’n 2,5%. Europese en Aziatische aandelenbeurzen presteerden ook goed, maar konden de koersstijgingen in de VS niet bijhouden, met rendementen van respectievelijk +1,7% voor de MSCI Europe-index en +2,2% voor de MSCI Asia Pacific-index. Opkomende markten bleven iets achter bij de aandelenbeurzen van ontwikkelde markten, met rendementen in juni van +2,7% voor de MSCI Emerging Markets-index en +4,0% voor de MSCI SCI World Developed Markets-index.
"Aziatische aandelen en aandelen opkomende markten bleven juist achter bij het wereldwijde marktgemiddelde"
Ook over het hele tweede kwartaal (en het eerste halfjaar) van 2021 gemeten, hebben Amerikaanse aandelen bovengemiddeld gepresteerd, terwijl Aziatische aandelen en aandelen opkomende markten juist achterbleven bij het wereldwijde marktgemiddelde.
Bij de overige beleggingscategorieën waren de koersuitslagen relatief beperkt. Na twee maanden van sterk koersherstel boekte Europees beursgenoteerd vastgoed in juni een rendement van ‘slechts’ +1,2%. Bij vastrentende waarden ontliepen de rendementen tussen de verschillende subcategorieën (staatsobligaties en ‘investment grade’- en ‘high yield’-bedrijfsobligaties) elkaar nauwelijks, met maandrendementen van rond 0,5%. Europese staatsobligaties herstelden daarmee licht van eerdere koersdalingen, maar staan over het eerste halfjaar van 2021 gemeten wel op een koersverlies van -3%. Voor staatsobligaties is dit best opmerkelijk te noemen, zeker na de jarenlange (zelfs decennia lange) periode van overwegend lagere renteniveaus, en daarmee positieve koersontwikkelingen.
Lees de hele update via de downloadknop hieronder.
04 mei 2023 | 1 min. leestijd
Als we recente krantenkoppen moeten geloven, lijkt het onontkoombaar dat India over een paar jaar de plek van China gaat overnemen als grootste economie in de wereld. Hoe zit dat en waar liggen de nuances in dit beeld?
03 mei 2023 | 1 min. leestijd
Zeker gezien de recente ‘bankencrisis’ was april een opvallend saaie maand voor financiële markten. In ieder geval op het eerste gezicht dan, onderliggend waren er wel enkele opmerkelijke verschuivingen.
04 april 2023 | 1 min. leestijd
Een dreigende ‘bankencrisis’ zorgde in maart voor onrust op financiële markten, maar de schade viel uiteindelijk mee. Alleen beursgenoteerd vastgoed leverde fors in.