Juli 2021: een goed begin van het tweede halfjaar

Juli 2021: een goed begin van het tweede halfjaar

05 augustus 2021 | 2 min. leestijd

Voor de meeste beleggingscategorieën was juli opnieuw een goede maand. De belangrijkste uitzonderingen waren Aziatische aandelen en opkomende markten. Europees beursgenoteerd vastgoed was juist een uitschieter in positieve zin.

Opwaartse trend

Wereldwijde aandelenbeurzen zetten de opwaartse trend van de afgelopen maanden ook in juli door, wat in ieder geval voor Amerikaanse beursindices ook weer nieuwe recordniveaus betekende. De MSCI North America-index behaalde in juli een maandrendement van 2,4%. Europese aandelenbeurzen bleven hierbij licht achter, met een maandrendement van 1,9% voor de MSCI Europe-index. Wel steeg bijvoorbeeld de Nederlandse AEX-index door tot een ‘all time high’ boven de 750-punten grens. Minder goed verging het Aziatische aandelen en aandelen opkomende markten, met maandrendementen van respectievelijk -4,8% voor de MSCI Asia Pacific-index en -6,6% voor de MSCI Emerging Markets-index.

Bij opkomende markten waren het echter niet alleen Aziatische beurzen die achterbleven.

Iwan Peters Senior beleggingsstrateeg

De belangrijkste boosdoener in juli was angst voor toenemende inmenging van overheidsinstanties bij Chinese (tech-) bedrijven, wat niet alleen een negatieve weerslag had op Chinese aandelen maar ook op andere Aziatische aandelenmarkten. Bij opkomende markten waren het echter niet alleen Aziatische beurzen die achterbleven. Ook aandelenbeurzen in Latijns Amerika presteerden slecht, wat meer toe te schrijven lijkt aan de achterblijvende vaccinatiegraad in opkomende markten en aan toenemende angst voor renteverhogingen in de VS. Dit laatste is vooral nadelig voor landen met grote overheidsschulden genoteerd in Amerikaanse dollars. Het vooruitzicht van mogelijk hogere rentes in de VS, in combinatie met de sterke Amerikaanse economie, heeft in 2021 tot nu toe bijgedragen aan een waardestijging van de Amerikaanse dollar van ruim 3% ten opzichte van de euro.

Lees de hele update in de download hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op