Januari 2022: “as goes January, so goes the year”…?

Januari 2022: “as goes January, so goes the year”…?

03 februari 2022 | 2 min. leestijd

Financiële markten beleefden een tumultueuze start van 2022. Vrijwel alle beleggingscategorieën leverden een negatief maandrendement op, met Amerikaanse (tech-) aandelen als grootste verliezers. Dankzij een gedeeltelijk herstel in de laatste week van januari bleef de schade uiteindelijk nog redelijk beperkt.

"Januari 2022 kwam als een onaangename verrassing voor beleggers"

Iwan Peters Senior beleggingsstrateeg

Na een zeer goede december 2021, kwam januari 2022 als een onaangename verrassing voor beleggers, vooral voor beleggers in Amerikaanse aandelen. Het besef dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente in 2022 met (veel) meer dan eerder verwacht zou kunnen verhogen, stuurde Amerikaanse aandelen lager, met als belangrijkste reden dat de 'netto contante waarden' van bedrijven lager zijn wanneer ze worden verdisconteerd tegen hogere rente tarieven. Dit geldt met name voor bedrijven met hoge verwachte winsten in de toekomst, maar met weinig of geen winst nu. Dat verklaart ook waarom de meest ‘innovatieve’ (maar winstloze) technologiebedrijven het hardst werden getroffen. Na de eerste drie weken van januari had de technologiezware Nasdaq-index bijna 15% van zijn waarde verloren. Een gedeeltelijk herstel tegen eind januari hield de verliezen op de MSCI North America Equities-index (in euro's) 'beperkt' tot -3,8% voor de maand, maar dat betekende nog steeds de slechtste start van een jaar sinds 2009. Europese en Aziatische aandelen deden het iets beter, met maandelijkse rendementen van -3,2% voor de MSCI Europe Equities-index en -2,6% voor de MSCI Asia Pacific Equities-index. Enigszins verrassend bleek de slechtst presterende aandelenindex van 2021, de MSCI Emerging Markets aandelenindex, de 'winnaar' van januari 2022, met een maandelijks rendement van slechts -0,1%.

Lees de hele update via de downloadknop hieronder (pdf, ENG).

  • Marktontwikkelingen
  • Visie

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op