Op het eerste gezicht leek februari 2022 voor financiële markten in veel opzichten op januari, met hogere rentes op staatsobligaties en lagere aandelenkoersen. Onderliggend zorgde de Russische inval in Oekraïne wel voor een nieuwe dynamiek, maar die uitte zich tot nu toe vooral in hogere volatiliteit.
Tot halverwege februari waren inflatie-angst en, in samenhang daarmee, de dreiging van hogere rentes de dominante thema’s op financiële markten in 2022. De dreiging van Russische troepen aan de grenzen van Oekraïne figureerde daarbij hooguit als een ‘event risk’ op de achtergrond. Terwijl rentes op staatsobligaties vanaf december 2021 gestaag waren opgelopen, met een versnelling in de eerste helft van februari, stonden koersen op aandelenbeurzen wereldwijd vanaf het begin van 2022 onder druk.
De erkenning van de twee ‘volksrepublieken’ in de Oekraïense Donbas door het Russische regime van Vladimir Poetin op 21 februari en zeker de daaropvolgende grootschalige militaire invasie van Oekraïne door Russische legereenheden op 24 februari zorgden voor een schokgolf op financiële markten. Die is vooral terug te zien in de sterk opgelopen volatiliteit, zoals bijvoorbeeld gemeten met de ‘VIX-index’. Deze steeg tegen het einde van februari naar het hoogste niveau sinds het begin van de coronacrisis, nu bijna twee jaar geleden. Zoals te verwachten in een ‘risk off’-omgeving daalden rentes op staatsobligaties, maar aandelenkoersen reageerden meer gemengd. Vooral op Europese beurzen daalden de koersen licht in de laatste week van februari, maar elders stegen deze juist. Waarschijnlijk diende het vooruitzicht van potentieel minder renteverhogingen door centrale banken dan eerder gedacht daar als compenserende factor voor de sterk toegenomen geopolitieke risico’s.
Per saldo was het koersverloop op Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen in februari niet veel anders dan in januari, met maandrendementen van -3,0% voor de MSCI Europe-index en -3,4% voor de MSCI North America-index. Ook opkomende markten deelden in de malaise, met een maandrendement van -3,5%. De Russische aandelenbeurs daalde met een derde in roebels gemeten, en halveerde zelfs in euro’s gemeten. Aziatische aandelen presteerden relatief goed, met een rendement op maandbasis van -1,7% voor de MSCI Asia Pacific-index. Dat gold ook voor Europees beursgenoteerd vastgoed (-2,2%).
Op obligatiemarkten waren de rentedalingen in de laatste week van februari minder groot dan de rentestijgingen in de eerste drie weken, zodat Europese staatsobligaties op een rendement van -1,9% uitkwamen, bedrijfsobligaties op -2,5% en de meer risicovolle ‘high yield’-bedrijfsobligaties op -2,9%.
Lees de hele update >>