December 2021: “as goes December, so goes the year”…

December 2021: “as goes December, so goes the year”…

06 januari 2022 | 2 min. leestijd

Op financiële markten verliep december 2021 in grote lijnen zoals heel 2021 is verlopen: bijzonder goed voor aandelen (vooral Amerikaanse en Europese), matig tot redelijk voor bedrijfsobligaties en beursgenoteerd vastgoed, en ronduit slecht voor staatsobligaties.

"Al met al is 2021 een uitzonderlijk slecht jaar gebleken voor staatsobligaties"

Iwan Peters Senior beleggingsstrateeg

Aan het begin van december werd het sentiment op financiële markten nog vooral beheerst door onzekerheid over de ‘omikron’-variant van het ‘Covid-19’-virus, maar naarmate de maand vorderde, kreeg optimisme onder beleggers weer de overhand, zoals dat het grootste deel van 2021 het geval is geweest. Vooral aandelen beleefden uiteindelijk een sterk bovengemiddeld goede laatste maand van een eveneens sterk bovengemiddeld goed beursjaar. Anders dan in voorgaande maanden kwamen in december wel Europese aandelen als beste aandelenregio uit de bus, met een maandrendement van +5,5% voor de MSCI Europe-index.

Amerikaanse aandelen bleven in december achter bij Europese aandelen

Amerikaanse aandelen bleven in december achter bij Europese aandelen met een maandrendement van +3,9% voor de MSCI North America-index, maar over heel 2021 hebben Amerikaanse aandelen wel beter gepresteerd dan Europese, met jaarrendementen van resp. +36,6% en +25,1% in euro’s gemeten. Het rendementsverschil tussen beide regio’s is ten dele toe te schrijven aan de waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro (+7,4% in 2021), en voor een deel aan de ‘outperformance’ van Amerikaanse ‘big tech’-aandelen. Ondertussen hadden Aziatische aandelenbeurzen het moeilijker dan Amerikaanse en Europese, zowel in december als over heel 2021. In december leverde de MSCI Asia Pacific-index een rendement op van +1,8%, en over heel 2021 van ‘slechts’ 6,4%. Opkomende markten bleven opnieuw achter bij ontwikkelde aandelenbeurzen, met een rendement op de MSCI Emerging Markets-index van +1,8% in december en +5,3% over heel 2021.

Via de downloadknop hieronder leest u de hele update inclusief rendementen.

  • Marktontwikkelingen
  • Visie

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op