December 2020: een goede maand, als slot van een goed kwartaal

December 2020: een goede maand, als slot van een goed kwartaal

06 januari 2021 | 1 min. leestijd

Voor beleggers was december 2020 in grote lijnen een voortzetting van het hele vierde kwartaal, met positieve rendementen voor alle beleggingscategorieën, maar vooral voor aandelen. 2020 is als geheel een opmerkelijk goed beursjaar gebleken, gezien de coronapandemie en andere risicofactoren.

Het was moeilijk om de vooral voor aandelenbeleggers uitzonderlijk goede maand november 2020 te overtreffen en dat is in december dan ook niet gebeurd. Wel waren ook deze maand de gemiddelde beleggingsrendementen weer bovengemiddeld hoog en ook deze maand gold dat weer vooral voor aandelen. De rendementsverschillen tussen de verschillende aandelenregio’s waren in december niet heel groot, variërend van 1,6% voor de MSCI North America-index tot 3,3% voor de MSCI Asia Pacific-index.

Europese aandelen zaten daar tussenin, met een maandrendement van 2,4% voor de MSCI Europe-index. Vooral bepalend voor de relatief matige ontwikkeling van de Amerikaanse beurs was de koers van de Amerikaanse dollar, die in december 2,5% in waarde daalde ten opzichte van de euro. Aandelen van opkomende markten tenslotte presteerden beter dan ontwikkelde aandelenmarkten, met rendementen van respectievelijk 4,8% voor de MSCI Emerging Markets-index en 1,7% voor de MSCI World Developed Markets-index.

Lees hieronder de hele terugblik over december 2020.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op