Augustus 2020: ‘…come back in August…’

Augustus 2020: ‘…come back in August…’

07 september 2020 | 2 min. leestijd

Beleggers die dit jaar de oude beleggingswijsheid ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’ hebben opgevolgd, hebben een moeilijke zomer achter de rug. Het was al duidelijk dat ‘sell in May’ in 2020 geen goed idee was, maar beleggers die van plan waren ‘to come back in September’ hebben in augustus ook nog een mooie beleggingsmaand misgelopen.

Dit geldt dan wel vooral voor aandelenbeleggers, beleggers in staatsobligaties hebben de afgelopen maand niet veel gemist. Rentes op Europese staatsobligaties zijn in augustus opgelopen (overigens meer in Duitsland en Nederland dan in de Zuid-Europese landen), en dat heeft het rendement gedrukt. Per saldo leverden Europese staatsobligaties in augustus een negatief rendement op van -0,8%. Beleggers in bedrijfsobligaties beleefden een betere maand, ondanks de hogere rentes, met een licht positief rendement van 0,2%. De meer risicovolle ‘high yield’-bedrijfsobligaties presteerden nog beter, met een rendement van +1,5%.

Zoals te verwachten in een ‘risk on’-beleggingsmaand als augustus, waren aandelen de best presterende beleggingscategorie. Opvallend is wel dat de best presterende aandelenregio in juli, opkomende markten, in augustus juist het slechtst presteerde, met een rendement van +1,0% voor de MSCI Emerging Markets-index. De best presterende aandelenregio in augustus was Noord-Amerika, met een positief rendement voor de MSCI North America-index van 6,1%, in euro’s gemeten. De ‘outperformance’ van de Amerikaanse beurs is des te opvallender omdat de Amerikaanse dollar tegelijkertijd ruim 1% in waarde daalde ten opzichte van de euro. Aandelenbeurzen in Europa (MSCI Europe-index +2,9%) en Azië (MSCI Asia Pacific-index +3,8%) presteerden ook bovengemiddeld goed in historisch perspectief, maar bleven wel achter bij de VS, en daarmee ook bij het wereldwijde marktgemiddelde (MSCI World Developed Markets +5,4%).

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op