April 2022: niet bepaald grappig

April 2022: niet bepaald grappig

12 mei 2022 | 2 min. leestijd

marktontwikkelingen-april-2022-def.png

Marktontwikkelingen april 2022

Om financiële markten hebben beleggers niet kunnen lachen, noch op 1 april noch tijdens de rest van de maand. Vrijwel alle beleggingscategorieën deden het slecht in april. Obligaties hadden last van stijgende rentes en inflatie en daalden met 3,8%, bedrijfsobligaties met 2,7%.

Download

Aandelen hadden last van een combinatie van slechtere economische vooruitzichten, stijgende inflatie en een verkrapping van monetair beleid. Dat laatste speelt vooral Amerikaanse aandelen parten, waar er voor de komende maanden meerdere renteverhogingen van de centrale bank (de Fed) worden verwacht. Europees vastgoed heeft het ook slecht gedaan (-5,7%), met name door stijgende lange rentes.

Wat ook opvalt is dat de euro sterk is gedeprecieerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat heeft onder andere te maken met de verwachting dat de Fed haar beleidsrente sneller en meer gaat verhogen de komende maanden dan de ECB. Maar ook omdat grondstofprijzen zijn gestegen. Veel grondstoffen worden namelijk in Amerikaanse dollars verhandeld en een hogere prijs betekent dat er meer dollars nodig zijn om een eenheid van die grondstoffen te kopen.

Ook het IMF voorziet ook lagere groei en hogere inflatie

Het somberdere beeld dat financiële markten schetsen wordt ook gedeeld door het IMF. Onlangs heeft het IMF haar World Economic Outlook (WEO) rapport uitgebracht. Ten opzichte van het vorige WEO rapport (van januari) heeft het IMF haar ramingen voor de groei van de wereldeconomie voor 2022 en 2023 neerwaarts bijgesteld en die van inflatie omhoog.

Lees hieronder de hele update via de downloadknop.

  • Marktontwikkelingen
  • Visie

Auteur

Dit is een foto van Raphie Hayat.

Raphie Hayat

Senior beleggingsstrateeg

Raphie is gepromoveerd in de economische wetenschappen en beleggingsstrateeg bij a.s.r. vermogensbeheer: hij schrijft over het raakvlak van macro-economie en financiële markten.

Neem contact op