04 mei 2021 | 1 min. leestijd
In grote lijnen leverde april 2021 op financiële markten een vergelijkbaar beeld op als het eerste kwartaal van 2021: goed voor aandelen, minder goed voor obligaties. Beursgenoteerd vastgoed viel afgelopen maand voor de verandering in positieve zin op.
Net als in de voorafgaande maanden werden financiële markten gedreven door het vooruitzicht van een aantrekkende wereldeconomie, geholpen door enerzijds een toenemende vaccinatiegraad tegen het coronavirus en anderzijds grootschalige fiscale stimulering door overheden, en dan met name in de VS. Vooral dat laatste aspect wakkert wel de angst voor inflatie aan, en dat zet de koersen van obligaties onder druk. Net als in het eerste kwartaal van 2021 liepen lange rentes in april op en leverden staatsobligaties daarmee een negatief rendement op van 1,1%. Bedrijfsobligaties ondervonden ook hinder van de oplopende rentes, maar daar stonden goede tot zeer goede winstcijfers van bedrijven tegenover. Per saldo bleven de koersen van bedrijfsobligaties vlak. Zoals ook in het eerste kwartaal, presteerden de meer risicovolle ‘high yield’-bedrijfsobligaties relatief goed, met een maandrendement van +0,6% in april.
04 mei 2023 | 1 min. leestijd
Als we recente krantenkoppen moeten geloven, lijkt het onontkoombaar dat India over een paar jaar de plek van China gaat overnemen als grootste economie in de wereld. Hoe zit dat en waar liggen de nuances in dit beeld?
03 mei 2023 | 1 min. leestijd
Zeker gezien de recente ‘bankencrisis’ was april een opvallend saaie maand voor financiële markten. In ieder geval op het eerste gezicht dan, onderliggend waren er wel enkele opmerkelijke verschuivingen.
04 april 2023 | 1 min. leestijd
Een dreigende ‘bankencrisis’ zorgde in maart voor onrust op financiële markten, maar de schade viel uiteindelijk mee. Alleen beursgenoteerd vastgoed leverde fors in.