Marktontwikkelingen april 2021

April 2021: (nog) geen draai in het sentiment

04 mei 2021 | 1 min. leestijd

In grote lijnen leverde april 2021 op financiële markten een vergelijkbaar beeld op als het eerste kwartaal van 2021: goed voor aandelen, minder goed voor obligaties. Beursgenoteerd vastgoed viel afgelopen maand voor de verandering in positieve zin op.

Een aantrekkende wereldeconomie?

Net als in de voorafgaande maanden werden financiële markten gedreven door het vooruitzicht van een aantrekkende wereldeconomie, geholpen door enerzijds een toenemende vaccinatiegraad tegen het coronavirus en anderzijds grootschalige fiscale stimulering door overheden, en dan met name in de VS. Vooral dat laatste aspect wakkert wel de angst voor inflatie aan, en dat zet de koersen van obligaties onder druk. Net als in het eerste kwartaal van 2021 liepen lange rentes in april op en leverden staatsobligaties daarmee een negatief rendement op van 1,1%. Bedrijfsobligaties ondervonden ook hinder van de oplopende rentes, maar daar stonden goede tot zeer goede winstcijfers van bedrijven tegenover. Per saldo bleven de koersen van bedrijfsobligaties vlak. Zoals ook in het eerste kwartaal, presteerden de meer risicovolle ‘high yield’-bedrijfsobligaties relatief goed, met een maandrendement van +0,6% in april.

  • Marktontwikkelingen

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op