
16 december 2024 | 1 min. leestijd
Beleggen in de Nederlandse publieke sector
Uitlenen aan Nederlandse partijen in de publieke sector levert relatief gezien een interessant rendement op ten opzichte van Nederlandse staatsobligaties.
23 juni 2025 | 1 min. leestijd
Vorige week heeft in Nederland de Tweede Kamer ingestemd met een verhoging van de Nederlandse defensie-uitgaven naar 5% van het bruto binnenlands product (bbp). Deze verhoging is opgesplitst in 3,5% voor directe defensie-uitgaven en 1,5% voor gerelateerde investeringen, zoals infrastructuur en cyberveiligheid. Met deze stap kan Nederland op de NAVO-top een duidelijke commitment afgeven, waarmee het zich schaart achter de nieuwe norm die binnen het bondgenootschap wordt besproken.
Landen die grenzen aan Oekraïne zijn van plan hun – vaak al hoge – defensie-uitgaven verder op te schroeven of hoog te houden. Andere Europese landen hebben volgens berichtgevingen, na de aanvankelijke nodige weerstand, via diplomatieke wegen inmiddels toezeggingen gedaan ook aan de 5%-norm te gaan voldoen. De criteria voor de bestedingen die meetellen voor de 5%-norm zijn echter dermate flexibel en ruim gekozen dat het onwaarschijnlijk is dat de nieuwe afspraken zullen leiden tot substantiële verhogingen van hun defensiebudgetten. Door het ogenschijnlijk uitblijven van materiele verhogingen van de defensie-uitgaven door de meer fiscaal kwetsbare landen zijn er vooralsnog geen merkbare invloeden op de risico-opslagen uit hoofde van de nieuwe NAVO-norm.
Lees meer:
Download16 december 2024 | 1 min. leestijd
Uitlenen aan Nederlandse partijen in de publieke sector levert relatief gezien een interessant rendement op ten opzichte van Nederlandse staatsobligaties.
09 april 2024 | 7 min. leestijd
Nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente vanaf medio 2022 heeft verhoogd, zijn er verschuivingen in de Europese obligatiemarkt. Ook in 2024 is deze markt weer een uitdaging...
13 april 2023 | 9 min. leestijd
Met enige regelmaat vraagt er een iemand: “Wat doet de rente vandaag?”, en in plaats van te roepen “10 basispunten hoger” of “8 basispunten lager”, zou het juiste antwoord moeten zijn: “Welke rente bedoel je?”.