Over ‘blue sweeps’ en ‘red mirages’

Over ‘blue sweeps’ en ‘red mirages’

27 oktober 2020 | 2 min. leestijd

Afgelopen zomer blikten we vooruit op de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Met nog een paar dagen te gaan tot 3 november, maken we opnieuw de balans op. Wat is er veranderd sindsdien, en hoe schatten we de vooruitzichten nu in?

Ons basisscenario: ‘a blue sweep’

Toen we eerder dit jaar vooruit keken naar de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, stond de Democratische kandidaat Joe Biden op een ruime voorsprong in de peilingen. Nu, drie maanden later en met nog maar een paar dagen te gaan tot de verkiezingen, is er per saldo eigenlijk weinig veranderd in dit beeld. Een echte ‘October surprise’ is vooralsnog uitgebleven, en wat daarvoor door zou kunnen gaan (bijvoorbeeld het eerste presidentiële debat, dat meer leek op een doorgeslagen assertiviteitstraining, of de vrijwel direct daarop volgende ‘Covid19’-besmetting van president Trump), lijkt meer in het nadeel van de zittende president te hebben uitgewerkt dan in zijn voordeel. Wat wel is veranderd, is dat naast de opiniepeilers nu ook de gokmarkten meer inzetten op een overwinning van Joe Biden. Begin september kregen beide kandidaten een nog vrijwel gelijke kans op een overwinning toebedeeld, maar inmiddels is die kans ruimschoots (ca. 2/3 tegen 1/3) in het voordeel van de Democratische kandidaat.

Lees het hele artikel via de link hieronder.

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op