Oproep aan landen om tabak te ontmoedigen

Oproep aan landen om tabak te ontmoedigen

20 september 2023 | 2 min. leestijd

a.s.r. vermogensbeheer heeft met 56 andere financiële instituties – waaronder de Nederlandse partijen Achmea, ABN Amro, NN en VGZ – de verklaring ‘de urgentie van tabakscontrole’ ondertekend. Deze verklaring is aangeboden op de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Het is al veel langer duidelijk dat tabak een negatieve impact heeft op de wereldgemeenschap. De kosten voor zowel de gezondheidszorg als productiviteitsverlies worden geschat op 1,4 biljoen dollar per jaar.

Ontmoedigen van tabak blijft belangrijk

Wij besloten al in 2007 om de productie en distributie van tabak uit sluiten in ons duurzaam beleggingsbeleid, omdat wij vinden dat tabak vanwege de negatieve impact op gezondheid en de planeet, een product is dat niet past in een duurzame samenleving. Door het ondertekenen van deze verklaring proberen de ondertekenaars lidstaten te bewegen om zich uit te spreken voor implementatie van het Framework Convention on Tabacco Control (FCTC) van de World Health Organization.

Dit framework richt zich op

1) toezicht houden op het tabaksgebruik en preventiebeleid
2) het beschermen van mensen van tabaksrook
3) hulp bieden bij het stoppen met tabak
4) waarschuwen voor de gevaren van tabak
5) het handhaven van een verbod op tabaksreclame, -promotie en -sponsoring
6) het verhogen van de belasting op tabak.

Het ondertekenen van deze verklaring is een mooie wijze om invulling te geven aan onze rol als verantwoord belegger en onze invloed te gebruiken om landen te stimuleren een meer duurzame koers te varen. Lees hier het persbericht.

  • Visie

Auteur

Dit is een foto van Paul van der Weijden.

Paul van der Weijden

Advisor Responsible Investments

Paul is verantwoordelijk voor de uitvoering van het SRI-beleid, het voeren van engagements en het integreren van ESG-risico’s.

Neem contact op