
09 april 2025 | 4 min. leestijd
Turbulente tijden op de beurs
Aandelenmarkten hebben de afgelopen week forse verliezen geleden nadat Trump hoge invoertarieven heeft aangekondigd op de handelspartners van de VS. Waar gaat dit naartoe?
05 maart 2025 | 3 min. leestijd
Beleggen met oog voor de wereld van morgen staat hoog op de agenda van institutionele investeerders. En op die van ons. Zo bedenken wij bijvoorbeeld innovatieve methodes om de impact van beleggingen in kaart te brengen. Een van onze meest recente initiatieven is de ontwikkeling van een biodiversiteitsscore. Dit instrument helpt ons te beoordelen welke investeringen een negatieve impact hebben op het behoud en herstel van biodiversiteit. Op basis van die informatie kunnen wij vervolgens een plan maken hoe we deze impact kunnen verminderen en waar kansen liggen voor verbetering.
Verantwoord beleggen betekent verder kijken dan alleen financieel rendement. Biodiversiteit speelt een belangrijke rol in een stabiele en veerkrachtige economie. Zonder een gezonde biodiversiteit komen ecosystemen onder druk te staan. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de landbouw, drinkwatervoorziening en klimaatregulering. Wij zetten ons in om deze factoren meetbaar te maken, zodat onze beleggers bewust kunnen kiezen.
De biodiversiteitsscore is een analytische aanpak om de impact van investeringen op ecosystemen te kwantificeren. Het model geeft inzicht in welke mate bedrijven en sectoren bijdragen aan biodiversiteitsverlies. . Het doel is uiteindelijk een transparante en objectieve methode te hebben die ons helpt bij het nemen van gefundeerde investeringsbeslissingen.
Er zijn meerdere redenen waarom wij de biodiversiteitsscore ontwikkelen:
Veel bestaande meetmethodieken richten zich op CO₂-uitstoot of energieverbruik, maar biodiversiteit is lange tijd onderbelicht gebleven. Waar CO₂ eenvoudig te meten is dankzij een uniforme meeteenheid, is biodiversiteit veel complexer te kwantificeren. Het hangt sterk af van de locatie en een breed scala aan ecologische factoren.
Er zijn al meerdere methodes ontwikkeld (en nog in ontwikkeling) om biodiversiteitimpact te meten. Hoewel deze deels inzicht geven in het risico op biodiversiteitsverlies, houden ze vaak geen rekening met locatie. In onze aanpak integreren wij biodiversiteit explicieter en nauwkeuriger in de beleggingsanalyse. Met de data die wij nu tot onze beschikking hebben, ontwikkelden wij een biodiversiteitsscore die ook locatie gebonden risico’s meeneemt. Met het inzicht in hoe bedrijven scoren op biodiversiteit maken wij een meerjarenplan voor onze portefeuille om de risico’s effectief te beheersen en zo waar mogelijk een positieve bijdrage te kunnen leveren aan natuurherstel. Zodra er meer en betere data beschikbaar komt, en misschien zelfs een marktstandaard-methodiek, scherpen wij onze methode verder aan.
Hoewel de biodiversiteitsscore nog in ontwikkeling is, werkt ons ESG-team intensief aan de doorontwikkeling en praktische toepassing ervan. Dit proces gebeurt in nauwe samenwerking met experts en partners uit de sector.
Door nu al in actie te komen en transparant te zijn over de ontwikkeling van onze biodiversiteitsscore inspireren wij misschien ook andere partijen om zulke stappen te zetten op dit thema. Dat is wat ons betreft noodzakelijk om verantwoord ondernemen de norm te maken.
09 april 2025 | 4 min. leestijd
Aandelenmarkten hebben de afgelopen week forse verliezen geleden nadat Trump hoge invoertarieven heeft aangekondigd op de handelspartners van de VS. Waar gaat dit naartoe?
08 april 2025 | 2 min. leestijd
In maart leverden aandelenbeurzen wereldwijd fors in, met Amerikaanse aandelen opnieuw als grootste achterblijver. Ondertussen liepen rentes op Europese staatsobligaties op.
07 april 2025 | 1 min. leestijd
Investeren om de relatieve economische stilgang en gepercipieerde defensieve kwetsbaarheid van Europa het hoofd te bieden: hoe reageert de obligatiemarkt op deze ontwikkelingen en welke risico’s zijn aanwezig?