Klimaatjargon, wat betekent het allemaal?

Klimaatjargon, wat betekent het allemaal?

13 oktober 2022 | 4 min. leestijd

Klimaatjargon, wat betekent het allemaal?

Het WK van Qatar eind 2022 werd volgens de organisatoren het eerste 'koolstofneutrale' voetbalevenement. De Carbon Market Watch (CMW), een non-profitorganisatie, heeft echter de plannen van de organisatoren onderzocht en zegt dat de verwachte emissies waarschijnlijk te weinig worden gerapporteerd. CMW verklaarde dat ondanks het gebrek aan transparantie, het bewijs erop wijst dat de uitstoot van dit WK aanzienlijk hoger zal zijn dan verwacht door de organisatoren, en dat de koolstofkredieten die worden gekocht om de uitstoot te compenseren (van alle vliegreizen, aanleg van wegen en nieuwe stadions) waarschijnlijk geen voldoende positief effect op het klimaat zullen hebben. Hoeveel waarde moeten we hechten aan de definitie van CO2-neutraal?

CO2-neutraal is het nieuwe goud. Tegenwoordig beloven steeds meer bedrijven (en landen) om CO2-neutraal, netto-nul of zelfs klimaatpositief te worden. 'Koolstofneutraliteit', 'netto-nul' en 'klimaatpositief' zijn termen die al een tijdje bestaan ​​en worden overgenomen door de meeste internationale bedrijven. In 2006 was ‘Carbon Neutral’ zelfs de wereld van het jaar volgens de New Oxford American Dictionary. Maar de diversiteit aan zinnen en het gebrek aan duidelijkheid eromheen kunnen belanghebbenden misleiden. Daarom wilden we een diepe duik nemen in deze definities.

Koolstofneutraliteit verwijst naar de balans tussen het uitstoten van koolstof en het absorberen van koolstofemissies uit koolstofputten. Of gewoon alle koolstofemissies helemaal elimineren. Koolstofputten zijn alle systemen die meer koolstof opnemen dan ze uitstoten, zoals oceanen, bodems en bossen. Het is onmogelijk om CO2-vrije uitstoot te genereren, daarom is compensatie (meestal door projecten) een haalbare aanpak om CO2-neutraal te worden. Enkele voorbeelden van compenserende projecten zijn het planten van bomen om koolstof uit de atmosfeer te absorberen of door efficiënte kookfornuizen te distribueren.

Als we het hebben over 'netto-nul', is het cruciaal om netto-nul koolstof of emissies te specificeren. Netto-nul-emissies verwijzen naar het totale saldo van de geproduceerde broeikasgasemissies en de uit de atmosfeer gehaalde BKG-emissies. Net-zero beschrijft in feite het moment waarop mensen stoppen met het toevoegen van de last van klimaatverwarmende gassen in de atmosfeer, de meeste bedrijven en landen verwijzen naar het jaar 2050 waar netto-nul moet worden bereikt.

CO2-negatief en klimaatpositief zijn eigenlijk vergelijkbare definities. Dit betekent dat een bedrijf meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan het uitstoot. Het bedrijf heeft dan een negatieve CO2-uitstoot en heeft daarmee een positieve invloed op het klimaat. Een voorbeeld van een CO2-negatief land is Bhutan, 70% van het land is bedekt met bomen, die fungeert als koolstofput en de (hernieuwbare) energie wordt opgewekt door waterkracht. Dus om enkele definities af te ronden:

CO2-neutraal

Alle CO2 die vrijkomt in de atmosfeer wordt door de activiteiten van een bedrijf gecompenseerd door een equivalente hoeveelheid die wordt verwijderd.

Klimaatpositief

Activiteit die verder gaat dan het bereiken van een netto-nul-koolstofuitstoot om een ​​milieuvoordeel te creëren door extra kooldioxide uit de atmosfeer te verwijderen.

CO2-negatief betekent hetzelfde als 'klimaatpositief'

Hoe organisaties klimaatpositief en CO2-negatief beschrijven. Het is voornamelijk een marketingterm en begrijpelijkerwijs verwarrend - we vermijden het over het algemeen.

Klimaatneutraal

Het verminderen van alle broeikasgassen tot het nulpunt, terwijl alle andere negatieve milieueffecten die een organisatie kan veroorzaken, worden geëlimineerd.

Netto-nul koolstofemissies

Een activiteit die netto-nul koolstofemissies in de atmosfeer vrijgeeft.

Net-zero-emissies

Balanceren de hele hoeveelheid broeikasgas (BKG) die vrijkomt en de hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt verwijderd.

Compensatie

CO2-uitstoot die wordt gegenereerd door een activiteit (zoals vliegen) kan worden berekend het equivalente bedrag kan vervolgens worden "afbetaald" via een schema dat koolstof uit de atmosfeer verwijdert (zoals het planten van bomen).

Insetting

Een investering door een bedrijf in de ontwikkeling van een emissiereductieproject binnen de perimeter van zijn toeleveringsketen.

  • Duurzaam

Auteur

Dit is een foto van Raquel Criado Larrea.

Raquel Criado Larrea

Hoofd Sustainable Investments

Raquel is verantwoordelijk voor beleid en implementatie van Maatschappelijk Verantwoord Beleggen van ASR Nederland.

Neem contact op