
24 juni 2025 | 1 min. leestijd
‘Het einde van Amerika’, of is het nog niet zover?
Inmiddels is de 100-dagen grens van het tweede presidentschap van Trump ruimschoots gepasseerd. Is het beeld sinds de eerste tussenbalans inderdaad verbeterd?
13 februari 2024 | 3 min. leestijd
‘We moeten keuzes durven maken en duidelijk zijn over wat nog kan en wat niet. Bijvoorbeeld door niet alleen naar financiële waardes te kijken maar ook naar wat de aarde nog aankan.’ Een van de standpunten die naar voren kwamen tijdens ons jaarseminar onlangs. Thema van de dag: Een volgend hoofdstuk.
‘Er spelen vandaag de dag grote maatschappelijke en ethische vraagstukken, economische en klimatologische problemen waar a.s.r. als verzekeraar en vermogensbeheerder in meer of mindere mate bij betrokken is.’ Zo opent dagvoorzitter directeur Juridische Zaken bij a.s.r. Diane de Groot het seminar. Ook Patrick Klijnsmit, directeur Vermogensbeheer bij a.s.r., gaat in op de onzekerheid in de wereld. ‘Er valt weinig te voorspellen voor 2024 gezien de hoeveelheid – potentiële – conflicten en belangrijke verkiezingen. We moeten als vermogensbeheerders dicht op de bal zitten en de actualiteit scherp in de gaten houden om snel keuzes te kunnen maken.’
Hans Stegeman, chief economist bij Triodos Bank en columnist bij FD gebruikt het woord ‘polycrisis’ om de situatie in de wereld te beschrijven. ‘Waarom hebben we ons financieel systeem volledig groeiafhankelijk gemaakt?’ Hij schetst een mogelijke post-growth wereld: de wereld van genoeg. ‘We moeten keuzes durven maken en duidelijk zijn over wat nog kan en wat niet. Bijvoorbeeld door niet alleen naar financiële waardes te kijken maar ook naar wat de aarde nog aankan.’ Ook Annelien van Meer, senior adviseur Duurzaam Beleggen bij a.s.r, benadrukt welke keuzes beleggers steeds moet maken. ‘Kies je voor bedrijven die al duurzaam zijn of voor bedrijven die graag duurzaam willen worden? De korte termijn of de lange termijn? Wel of niet beleggen in wapenproductie?’
Bas Werker, hoogleraar econometrie en financiën aan de Universiteit van Tilburg bespreekt tijdens het jaarseminar de Wet toekomst pensioenen (WTP) vanuit een beleggersperspectief. Voor welke beleggingsportefeuilles kies je en wat zijn hiervan de consequenties? Waar komen eventuele risico’s terecht? Bij jongeren of bij ouderen? Neal Hegeman, hoofd Investment Strategy & Research bij a.s.r., gaat vooral in op de risico’s van inflatie (‘de sluipmoordenaar van de WTP’). Ook laat hij zien met welke portefeuilles je deze risico’s zou kunnen bestrijden.
Pensioen Pro is tijdens ons jaarseminar aanwezig en schrijft een artikel over de bijdrage van Bas Werker en Neal Hegeman. Daarbij wordt met name ingegaan op de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel dat aanleiding kan zijn voor pensioenfondsen om inflatieswaps te gaan gebruiken als bescherming tegen stijgende inflatie, eventueel in combinatie met bedrijfsobligaties.
Neal Hegeman geeft aan dat inflatieswaps vooral goed werken bij een plotselinge stijging van de inflatie. Met deze swaps dekt een belegger zich immers in tegen een bepaald niveau van de (Europese) inflatie. Inflatieswaps zorgen echter niet voor een automatische indexatie, zoals inflation-linked bonds dat bijvoorbeeld wel doen. ‘Daarom zou je inflatieswaps kunnen combineren met spreadbeleggingen met een hoger rendement, zoals bedrijfsobligaties’, zegt Hegeman. Dat is een goede combinatie, omdat credit spreads negatief correleren met inflatie, stelt hij. ‘Credits alleen bieden op korte termijn geen betrouwbare inflatiebescherming.’
Lees het volledige artikel (abonnement Pensioen Pro vereist)
Cabaretier Dolf Jansen, die nog even razendsnel zijn gedachten tijdens het pensioengedeelte in zijn conference verwerkt, sluit het seminar af. In zijn spervuur van grappen weet hij ook de vinger op actuele kwesties te leggen: ‘Wie van jullie wil in kernenergie beleggen?’ Ook houdt hij een spiegel voor. ‘Gelukkig besteedt het gemiddelde bedrijf tegenwoordig evenveel energie aan duurzaamheid als aan belastingontduiking!’
24 juni 2025 | 1 min. leestijd
Inmiddels is de 100-dagen grens van het tweede presidentschap van Trump ruimschoots gepasseerd. Is het beeld sinds de eerste tussenbalans inderdaad verbeterd?
05 juni 2025 | 1 min. leestijd
In mei keerde de rust weer terug op financiële markten, met vooral flink hogere koersen op wereldwijde aandelenbeurzen tot gevolg. Op obligatie- en valutamarkten gebeurde weinig, althans op het eerste gezicht.
07 mei 2025 | 1 min. leestijd
April was in ieder geval geen saaie maand voor beurzen. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan de onzekerheden rondom de handelstarieven die de Amerikaanse president Trump heeft ingesteld.