Het effect van de swapspread op mismatchrendementen

Het effect van de swapspread op mismatchrendementen

03 april 2025 | 2 min. leestijd

swapspread-op-mismatchrendementen.png

Het effect van de swapspread op mismatchrendementen

Over de recente daling van de euro swapspread voor lange looptijden is al best wat geschreven. Echter, relatief onderbelicht is wat het effect hiervan is op het ‘mismatchrendement’ van (pensioen)beleggers. Daar gaan we in dit artikel op in. Maar eerst laten we beknopt de ontwikkeling van de euro swapspread in historisch perspectief zien.


De euro swapspread in historisch perspectief


De euro swapspread definiëren we in dit artikel als de vaste rente in een renteswap minus de Duitse staatsrente van dezelfde looptijd. Deze euro swapspread is belangrijk voor zogenaamde ‘Liability Driven’ beleggers, die beleggen om aan lange termijn verplichtingen te voldoen, zoals pensioen of verzekeringsverplichtingen. Deze verplichtingen worden namelijk gewaardeerd tegen de swaprente, terwijl er veelal belegd wordt in veilige staatsobligaties (zoals de Duitse) om het rendement te maken om aan die verplichtingen te voldoen. Door de swapspread is er dus een verschil tussen het instrument waarmee je belegt om aan een verplichting te voldoen en het instrument waarmee je die verplichting waardeert. Als de swapspread verandert, verandert ook het verschil in waardering van de twee instrumenten, wat een risico kan zijn voor ‘Liability Driven’ beleggers.


Als de euro swapspread negatief is, is de swaprente lager dan de Duitse staatsrente, zoals momenteel het geval is. Dat is een vrij uitzonderlijke situatie. Historisch gezien (sinds de komst van de euro) zijn de 10-jaars en 20-jaars swapspreads positief geweest (figuur 1). Sterker nog, de huidige swapspread ligt ruim twee standaard deviaties onder het lange termijn gemiddelde. De recente daling van de swapspread is een gevolg van een combinatie van factoren die ervoor hebben gezorgd dat lange Duitse staatsrentes zijn opgelopen terwijl lange swaprentes zijn gedaald (figuur 2). En dat heeft weer met verschillende ontwikkelingen te maken, zoals ‘Quantitative Tightening’, hogere defensie-uitgaven van Duitsland en de vraag naar renterisicoafdekking door Nederlandse pensioenfondsen. Daar gaan we in een vervolgstuk verder op in.


Lees meer:

Download
  • Beleggingsstrategieën

Auteur

Dit is een foto van Bob Boelens.

Bob Boelens

Strateeg

Bob Boelens is kwantitatief beleggingsstrateeg bij a.s.r. vermogensbeheer, hij doet strategische asset allocatie analyses voor de a.s.r. pensioenproducten en houdt zich bezig met de Wet Toekomst Pensioenen

Neem contact op