Het conflict tussen Rusland en Oekraïne

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne

15 maart 2022 | 2 min. leestijd

Op het eerste gezicht leek februari 2022 voor financiële markten in veel opzichten op januari, met hogere rentes op staatsobligaties en lagere aandelenkoersen. Onderliggend zorgde de Russische inval in Oekraïne wel voor een nieuwe dynamiek, maar die uitte zich tot nu toe vooral in hogere volatiliteit.

Tot halverwege februari waren inflatieangst en, in samenhang daarmee, de dreiging van hogere rentes de dominante thema’s op financiële markten in 2022. De dreiging van Russische troepen aan de grenzen van Oekraïne figureerde daarbij hooguit als een ‘event risk’ op de achtergrond. Terwijl rentes op staatsobligaties vanaf december 2021 gestaag waren opgelopen, met een versnelling in de eerste helft van februari, stonden koersen op aandelenbeurzen wereldwijd vanaf het begin van 2022 onder druk.

De erkenning van de twee ‘volksrepublieken’ in de Oekraïense Donbas door het Russische regime van Vladimir Poetin op 21 februari en zeker de daaropvolgende grootschalige militaire invasie van Oekraïne door Russische legereenheden op 24 februari zorgden voor een schokgolf op financiële markten.

Financiële markten kunnen op korte termijn waarschijnlijk niet rekenen op ruimer monetair beleid vanuit de ECB. Datzelfde geldt naar verwachting in nog aanzienlijk sterkere (en snellere) mate voor de Fed in de VS, waar Fed-voorzitter Jerome Powell inmiddels heeft bevestigd dat een eerste renteverhoging nog altijd in maart te verwachten valt.

Lees het hele rapport via de zwarte downloadknop hieronder.

  • Marktontwikkelingen

Downloads

Oorlog Oekraïne

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op