Franse presidentsverkiezingen van 10  en 24 april 2022

Franse presidentsverkiezingen van 10 en 24 april 2022

08 april 2022 | 2 min. leestijd

Aanstaande zondag vindt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats. De twee winnaars van deze eerste ronde nemen het vervolgens twee weken later tegen elkaar op. De winnaar van die ronde is de komende vijf jaar ‘président de la République’. In de opiniepeilingen ging de huidige Franse president, Emmanuel Macron, lange tijd comfortabel aan kop. In recente peilingen doet de ‘radicaal rechtse’ kandidaat Marine Le Pen het echter verrassend goed, en lijkt ook de ‘radicaal linkse’ Jean-Luc Mélenchon aan een opmars bezig. Op dit moment lijkt de kans het grootst dat Macron en Le Pen doorgaan naar de tweede ronde, zoals dat ook bij de verkiezingen in 2017 het geval was. Toen won Macron met een ruime meerderheid, maar nu lijkt het aanzienlijk spannender te worden, als we de peilingen mogen geloven. Wanneer de tweede ronde tussen Macron en Mélenchon zou gaan, lijkt Macron nog wel altijd de gedoodverfde winnaar.

Kans op winst Le Pen lijkt niet groot...

...maar de verrassingen zijn de wereld niet uit (weten we sinds 2016). Ons basisscenario is dat Macron en Le Pen doorgaan naar de tweede ronde, met Macron als uiteindelijke winnaar. Macron heeft, mede door de oorlog in Oekraïne, de laatste tijd weinig campagne gevoerd. Zeker als de peilingen zo blijven als nu, zal hij zijn inspanningen aan het campagnefront vóór de tweede ronde naar verwachting aanzienlijk opvoeren. De vraag is of Le Pen zich dan ook nog staande weet te houden. In 2017 lukte dat in ieder geval niet. Toen kwamen Macron en Le Pen in de eerste ronde dichter bij elkaar in de buurt (respectievelijk 24% en 21%) dan in de peilingen nu (respectievelijk ca. 27% en 22%, met Mélenchon rond 15%), maar won Macron vervolgens in de tweede ronde met een tweederde meerderheid. De tweede ronde zal nu naar verwachting spannender worden dan in 2017, maar dan nog lijkt de kans dat Le Pen (laat staan Mélenchon) wint niet groot. Daarbij past natuurlijk wel een groot voorbehoud: de verkiezingswinst van Donald Trump in de VS en de uitslag van het Brexit-referendum in het VK, beide in 2016, waren ook niet door veel opiniepeilers voorzien.

Lees de hele update in de pdf via de downloadknop hieronder.

  • Visie

Auteur

Dit is een foto van Iwan Peters.

Iwan Peters

Senior beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Iwan zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief, tactische asset allocatie en economische scenario-analyse.

Neem contact op