Filtratie: effectieve oplossing voor minder microvezels in zee

Filtratie: effectieve oplossing voor minder microvezels in zee

04 juli 2023 | 2 min. leestijd

eu-lobbying_document_final_-march-2023.png (2)

Award winning ESG Engagement Initiative of the Year

In juni 2023 heeft dit engagement-programma de ‘ESG Engagement Initiative of the Year’ award gewonnen. In samenwerking met de ‘Marine Conservation Society’ zijn 30 financiële instellingen (waaronder a.s.r.) een engagementtraject gestart met als doel om wetgeving voor plastic microvezels aan te scherpen en in samenwerking met de industrie te zorgen dat er plasticvrije alternatieven beschikbaar komen.

Download

Microvezels dragen significant bij aan globale plastic-crisis

Microvezels (dit zijn vezels kleiner dan 5mm) van synthetisch textiel en plastic doekjes dragen significant bij aan de globale plastic-crisis: jaarlijks belanden er een half miljoen ton aan microvezels in onze oceanen door het wassen van synthetische kleding in de wasmachine. Daarnaast breken plastic doekjes extra snel af in het water en dragen zo ook bij aan microplastic in de oceanen. Tot slot kunnen microplastics langdurig aanwezig blijven in het milieu.

Er bestaan serieuze zorgen over de potentiële impact van microvezels op het milieu en de menselijke gezondheid. Zo zijn er voldoende aanwijzingen dat microplastics via voedsel, water en lucht in ons lichaam terecht kunnen komen. 
Dit engagementtraject pleit voor filtratie als een effectieve en oplossing op korte termijn om de afgifte te verminderen van microplastics in de oceanen. Zo kunnen filters op wasmachines er al voor zorgen dat microvezels niet meer in het riool terecht komen (en daarmee niet in de oceanen). 

  • Visie

Auteur

Dit is een foto van Marjolein Meulensteen.

Marjolein Meulensteen

Portfoliomanager responsible investing

Marjolein werkt al jaren aan een duurzaam a.s.r. en sinds 2018 doet ze dat voor a.s.r. vermogensbeheer

Neem contact op