26 mei 2020 | 2 min. leestijd
De coronacrisis heeft de vooruitzichten voor economie en financiële markten danig op zijn kop gezet, en vooral voor heel veel onzekerheid gezorgd. Op financiële markten zien we dat terug in sterke koersbewegingen. Vooral op aandelenbeurzen gaan de koersen soms met meerdere procentpunten per dag omhoog of omlaag. Ook economen tasten in het duister over de effecten van de coronacisis op de wereldeconomie. Een beproefd middel in onzekere tijden is de ‘scenario-analyse’: in plaats van een eenduidige voorspelling waar het met de economie naar toe gaat, presenteren onderzoeksinstituten een waaier aan mogelijke uitkomsten, al dan niet voorzien van een kansverdeling.
Voor Nederland geldt het Centraal Planbureau (CPB) als de meest gezaghebbende autoriteit op het gebied van economische scenario-analyse. Het CPB presenteerde al eind maart, minder dan een maand nadat de eerste corona-besmetting in Nederland werd vastgesteld, een scenario-analyse voor de Nederlandse economie. Niet geheel onverwacht levert deze analyse een somber beeld op. In alle vier de scenario’s die het CPB schetst, maakt Nederland in 2020 een recessie door, die in drie van de vier scenario’s ook nog eens zwaarder uitpakt dan de ‘great recession’ van 2008-2009. De grootste verschillen in de scenario’s zitten hem vooral in de diepte en de duur van de verwachte recessie, die weer mede afhankelijk zijn van hoe zwaar en hoe lang de ‘contactbeperkende maatregelen’ zullen aanhouden. In het meest optimistische (of beter gezegd het minst pessimistische) ‘scenario 1’ treedt in de tweede helft van 2020 alweer een economisch herstel in, terwijl in het meest negatieve ‘scenario 4’ de economische krimp ook in 2021 nog aanhoudt. Gezien de grote onzekerheden, onthoudt het CPB zich nadrukkelijk (en terecht) van uitspraken over welke scenario’s meer of minder waarschijnlijk zijn
Lees het hele artikel in de pdf via de link hieronder.
12 mei 2022 | 2 min. leestijd
Om financiële markten hebben beleggers niet kunnen lachen, noch op 1 April noch tijdens de rest van de maand. Vrijwel alle beleggingscategorieën deden het slecht in april.
09 mei 2022 | 1 min. leestijd
In bijgaand document hebben we onze visie op papier gezet over hoe wij als duurzame belegger bijdragen aan netto nul uitstoot in (uiterlijk) 2050, zonder daarbij de bredere duurzaamheidsagenda te vergeten.
08 april 2022 | 2 min. leestijd
Aanstaande zondag vindt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats. De twee winnaars van deze eerste ronde nemen het vervolgens twee weken later tegen elkaar op