a.s.r. rondt exit fossiele brandstofproducenten af

a.s.r. rondt exit fossiele brandstofproducenten af

09 juli 2025 | 4 min. leestijd

In 2021 publiceerden we als a.s.r. onze Fossil Fuel Exit Strategy: een plan in 3 fasen om onze beleggingen in de waardeketen van fossiele brandstoffen af te bouwen, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Nu, met het afronden van fase 2, hebben we onze laatste beleggingen in olie- en gasproducenten verkocht. Daarmee zetten we een volgende stap in onze inzet voor het Klimaatakkoord van Parijs.

Start bij steenkool

We begonnen met het uitsluiten van bedrijven die steenkool produceren of gebruiken voor elektriciteitsopwekking, vanwege de grote impact van steenkool op klimaatverandering. Daarna richtten we ons op olie- en gasproducenten. Tussen 2021 en 2024 gingen we met deze bedrijven in gesprek. We analyseerden hun productieplannen en beoordeelden of ze hun bedrijfsvoering wilden afstemmen op het Parijs-akkoord.

Eind 2024 concludeerden we dat de vooruitgang te gering, te traag en te onzeker was. Daarom besloten we om conventionele olie- en gasproducenten uit te sluiten en onze resterende  beleggingen in deze bedrijven te verkopen. Dat deden we precies zoals we in ons beleid hadden vastgelegd.

Niet investeren als noodzakelijke conclusie

We namen dit besluit niet omdat we olie- en gasproducenten als “slecht” beschouwen. We erkennen dat fossiele brandstoffen voorlopig nog een rol spelen in het energiesysteem. Na drie jaar van intensieve betrokkenheid en samenwerking met de sector zagen we onvoldoende geloofwaardige stappen richting Parijs. Veel bedrijven bleven achter in het terugdringen van emissies en investeerden nauwelijks in koolstofarme alternatieven. Niet investeren in deze sector was niet onze eerste keuze, maar het werd een noodzakelijke conclusie.

Ook een financieel risico

Onze keuze was niet alleen ingegeven door klimaatdoelen, maar ook door financiële risico’s. Bedrijven die hun strategie niet afstemmen op het Parijs Akkoord, lopen verhoogd transitie-risico. Dat kan op langere termijn leiden tot waarde-erosie en lagere rendementen. Als lange termijn belegger willen we onze klanten beschermen tegen zulke risico’s. Vasthouden aan deze beleggingen was niet langer te verenigen met onze net-zero-doelstelling en onze verantwoordelijkheid om investeringsrisico's namens onze klanten te beheren.

De tragedie van de horizon

Mark Carney, Canadees politicus, econoom en voormalig CEO van de Bank of England, waarschuwde al in 2015 dat klimaatrisico’s zich buiten de gebruikelijke investeringshorizon ontwikkelen, maar worden gevormd door de beslissingen die we vandaag nemen. Tegen de tijd dat ze financieel zichtbaar worden, is het vaak te laat. Die logica geldt ook voor de energietransitie. Wachten op marktsignalen betekent dat de planetaire en economische schade al is aangericht.

Planetaire risico’s vóór financiële risico’s plaatsen?

Ook het Columbia Center on Sustainable Investment publiceert over de de 3 opeenvolgende lagen van klimaatgerelateerde risico’s:
•    Planetaire risico’s – fysieke gevolgen van klimaatverandering voor de natuurlijke wereld (zoals bosbranden, verlies van biodiversiteit, hittegolven, stijgende zeespiegels).
•    Economische risico’s – de domino-effecten van deze fysieke gevolgen op samenlevingen en economieën (zoals voedselonzekerheid of migratie).
•    Financiële risico’s – de impact op het balans van een bedrijf of de prijzen van zijn activa wanneer de economische schade zich verspreidt naar het financiële systeem.

Te vaak richten beleggers zich op die derde laag – de laatste schakel in de keten. Maar als we wachten tot deze risico’s zichtbaar worden in de markten, hebben we de planetaire en economische schade al opgelopen. Voor lange termijn beleggers is dat simpelweg te laat. Het aanhouden van deze beleggingen, met de aanname dat het uitblijven van klimaatactie zal voortduren, is niet een risicobewuste strategie

Vooruitkijken: fase 3

Met het afronden van fase 2, waarin we afscheid namen van olie- en gasproducenten, zijn we nu gestart met fase 3. We richten ons op de vraagzijde van de fossiele waardeketen, zoals nutsbedrijven en industriële grootverbruikers. Deze sectoren zijn nog afhankelijk van fossiele energie, maar hebben ook de sleutel tot verandering in handen.

We willen, als a.s.r., een constructieve partner zijn. We gaan met deze bedrijven in gesprek over wetenschappelijk onderbouwde transitieplannen en werken samen met andere financiële instellingen om systeembelemmeringen aan te pakken. Zo dragen we bij aan de energietransitie én blijven we onze verantwoordelijkheid naar klanten invullen

  • Aandelen

Auteur

Dit is een foto van {0}.

Graeme Sharpe

Responsible Investments | Climate Change & Energy Transition Lead

Graeme werkt binnen het ESG-team van a.s.r. vermogensbeheer waar hij zich bezighoudt met het ontwikkelen en implementeren van strategie en beleid op verantwoord beleggen, met een focus op klimaatverandering en de energietransitie.

Neem contact op