Sterke fundamenten houden banken solide

Sterke fundamenten houden banken solide

11 september 2023 | 2 min. leestijd

53926_0923-artikel-bankensector-september-2023-2.png (1)

Omvallen diverse banken wakkerde angst aan onder beleggers

Nadat eind maart van dit jaar Silicon Valley Bank (SVB) en in het kielzog daarvan een aantal andere Amerikaanse banken omviel, ging er een siddering door de financiële markten. Niet verwonderlijk omdat de wereldwijde kredietcrisis in 2008 zijn oorsprong had in de Verenigde Staten. Hoewel de oorzaak meer uit de hoek van teveel genomen risico’s bij hypotheekverstrekking kwam, raakten toen veel banken in de problemen en verspreidde de kredietcrisis zich als een olievlek steeds verder.

Download

Sterke fundamenten houden banken solide

De recente ontwikkelingen bij de Amerikaanse banken wakkerden de vrees aan voor meer stress in de bankensector en zorgden ervoor dat het vizier ook naar probleembanken in Europa verschoof. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de al veel geplaagde Zwitserse bank Credit Suisse overgenomen moest worden door branchegenoot UBS. Donkere wolken pakten zich samen op de financiële markten sinds de faillissementen van de diverse Amerikaanse regionale banken en de redding van Credit Suisse. Weliswaar zijn de problemen in de bankensector niet meteen vergelijkbaar met de kredietcrisis in 2008, maar dat neemt niet weg dat banken weer in zwaar weer terecht kunnen komen door de uiteenlopende risico’s die nog steeds op de loer liggen. Dit riep de analysevraag op of recente problemen daadwerkelijk aanleiding moeten geven voor zorgen omtrent de bankensector. Lees het hele artikel via de downloadknop hieronder.

  • Visie

Auteur

Dit is een foto van Mark Kamerman.

Mark Kamerman

Senior Beleggingsstrateeg

Als beleggingsstrateeg richt Mark zich op de analyse van financiële markten vanuit (macro-) economisch perspectief en analyseert actuele thema's die beleggingen raken

Neem contact op